Aktuality

          • OSR šesťáky baví

            24. 1. 2024

            Vždy v pondělí, první vyučovací hodinu, mají šesťáci předmět Osobnostní a sociální rozvoj. Uvedený předmět nahrazuje operativní třídnické hodiny, zařazované mimo běžný rozvrh hodin.

            Předmět jako třídnická hodina napomáhá ke včasné diagnostice rizikového chování ve třídě, ke společnému plánování akcí, k tvorbě vlastních třídních projektů, k posilování vztahu třídního učitele a třídy, k možnosti aktivního podílu žáků na vytváření zdravého třídního kolektivu.

            Předmět je velmi úzce propojen s průřezovým tématem Osobnostní a sociální výchova a doplňujícím vzdělávacím oborem Etická výchova.  Učí žáky respektovat a uplatňovat mravní principy a pravidla společenského soužití a přebírat odpovědnost za vlastní názory, chování a jednání i jejich důsledky.

            Šesťáci v prvním pololetí rozvíjeli komunikativní dovednosti, kdy odhalovali příčiny a důsledky nesprávné komunikace a učili se aktivnímu naslouchání. Celodenní projekt „Den pro mou třídu“ vedl k rozvoji tvůrčí iniciativy a týmové spolupráce. V lednu se zaměřujeme na možnosti aktivního řešení problémů a na význam pozitivního myšlení.

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Deváťáci si „zahráli“ Pardubice
            23. 1. 2024

            I 9. B vzpomíná na předvánoční čas plný různých akcí ve škole i mimo ni. Poslední předvánoční pondělí si zpříjemnili návštěvou pardubického zámku a výstavy „Zahraj si Pardubice“. S edukátorem Honzou prošli zajímavou cestu vývoje města Pardubic od roku 1845 až do 30. let 20. století. Společně si hráli, stavěli, skládali, tvořili a celé dopoledne si báječně užili :-) I vy máte možnost prozkoumat historii Pardubic na vlastní kůži, a to až do záři 2024.

            Autor článku: Olga Kracíková

          • Ohlédnutí za předvánočním časem na naší škole

            16. 1. 2024

            Adventní sbírka

            V průběhu adventního období probíhal na naší škole 2. ročník dobročinné sbírky pro Dětské chirurgické oddělení Fakultní nemocnice HK. Sbírka byla ukončena dne 21. prosince Vánočním těšením, které zahrnovalo trhy doplněné kulturním vystoupením a konalo se ve spolupráci s Komisí místní samosprávy a Klubem rodičů a přátel školy.

            Děkujeme za velkou podporu ze strany žáků, rodičů a veřejnosti. Je potěšující, že se všichni naši žáci zapojili, ať už tvořením vánočních výrobků, dekorací, vystupováním při vánočním koncertě, či prezentováním naší školy při Dni otevřených dveří a trzích. Zároveň si vážíme všech finančních darů i velmi dobrých vztahů s KMS a KRPŠ.

            Těší nás, že smysl naší sbírky „Děti pomáhají dětem“ byl u mnohých z vás přijat kladně.

            Během 2. ročníku adventní sbírky byla vybrána částka 59 440 Kč.

            Současně jsme vnímali i podněty ze strany některých žáků a rodičů k nové koncepci vánočních trhů a „odměně“ pro žáky za jejich vynaložené úsilí. Proto jsme se rozhodli pro malou korekci.

            Částka, která byla vybrána, bude rozdělena následujícím způsobem. Část připadne našim žákům a část předáme Dětskému chirurgickému oddělení. Původně měly být odměněny tři třídy finančním poukazem na mimoškolní týmovou akci. Tento poukaz předáme šesti třídám – tři třídy byly vybrány dle výše získané částky, tři třídy byly vylosovány náhodným losem. Poukaz obdrží II. A, III. A, IV. B, V. A, VI. tř. a VII. A. Svou odměnu ale získají všechny třídy i oddělení družiny. Dle svého přání si vyberou společenskou hru či hry.

            Rozdělení částky: ZŠ 23 440 Kč, Dětská chirurgie FN HK 36 000 Kč.

            Věříme, že náš cíl a smysl pomáhat nezištně druhým bude podpořen i příští rok a budeme moci přispět další dětské instituci.

            Děkujeme, tým ZŠ Svobodné Dvory

          • Budoucí prvňáčci navštívili školu

            14. 1. 2024

            V pátek se přišli do školy podívat předškoláci z MŠ K Dolíkám. Prvňáčci jim ukázali, jak pracují ve škole. Děti se seznámily s různými pomůckami, které ve škole používáme, a vyzkoušely si, jaké to je sedět ve školních lavicích. Společné setkání bylo velmi příjemným zpestřením dopoledního programu.

            Autor článku: Ivana Kapustová

          • Lyžařský kurz – den závodů a loučení
            14. 1. 2024

            Poslední výcvikový den žáci nejdříve vyzkoušeli sněhové podmínky a co si mohou na sjezdovce dovolit. Následně proběhl závod na lyžích a snowboardech, který otestoval nejen rychlost, ale i techniku potřebnou ke zvládnutí trati. Po obědě a odpočinku bylo nejdůležitější zvolit správnou “mázu”, která byla součástí úspěchu na běžkách. Vyhlašování závodů a soutěží, které probíhaly v průběhu kurzu, pak vytvořilo tu pravou atmosféru k večerní diskotéce. Ranní aktivita žáků v sobotu při odjezdu ukázala, kolik sil sedmáci do kurzu vložili.

            Zpět se všichni vrátili s novými zkušenostmi a vědomím, že jsou schopni překonat nejednu překážku při cestě za svým cílem. Hlavně ale doufáme, že uplynulý týden byl pro žáky zážitkem, na který budou rádi dlouho vzpomínat, a to i díky videu, za které velice děkujeme panu V. Khrystychovi. Velký dík patří i ostatním rodičům a žákům za spolupráci při přípravě a realizaci kurzu.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Lyžařský kurz – den pátý

            12. 1. 2024

            Další den na horách, další den lyžařského kurzu plný energie, zábavy a soutěží. Ranní lyžovačka za krásných podmínek byla doplněna odpoledním postrachem kurzu – výcvikem na běžkách. O klasické lyžování jsme žáky nemohli ochudit, a tak se odpoledne neslo v duchu mazání, přípravy lyží a samotného běžkování. Dle svých schopností a dovedností si každý vyzkoušel techniku skluzu a s přicházejícím soumrakem jsme se vraceli zpět na chatu. Večerní přednášku dnes zastínil hlavní hřeb večera, závěrečný večer Stardance. Žáky v pátek čekají závody na lyžích, které spolu s diskotékou vyšperkují letošní lyžařský kurz.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Přijímací řízení letos NOVĚ!
            11. 1. 2024

            NOVĚ je možné podat přihlášku prostřednictvím digitálního přihlašovacího systému (DIPSY), nebo bez přihlášení v podobě vytištěného výpisu. Zůstává i možnost podat přihlášku tiskopisem.

            www.prihlaskynastredni.cz

            NOVĚ si lze zvolit až 3 obory bez talentové zkoušky, pokud byly podány přihlášky na obory s talentovou zkouškou, tak až 5 oborů.

            NOVĚ budou uchazeči přiřazeni na SŠ na základě výsledků přijímacího řízení a priorit, už se tedy nepoužívají zápisové lístky.

            NOVĚ je termín podání přihlášky od 1. 2. do 20. 2. 2024.

            Podrobnější informace naleznete na webové stránce ŠPP:

            https://zssvobodnedvory.edupage.org/a/skolni-poradenske-pracoviste

            Autor článku: Hana Šebestová (vedoucí ŠPP)

          • Lyžařský kurz – den čtvrtý

            11. 1. 2024

            Nabitý středeční program začal ráno na připravené sjezdovce, kde měli žáci možnost pracovat na technice své jízdy. Náročný výcvik s sebou přináší i únavu, a proto odpolední program zahrnoval odpočinkový pěší výlet na Masarykovu chatu s možností občerstvení. U žáků určitě vyhrála zážitková cesta zpět, která křížila zamrzlé potůčky a zasněženou krajinou jsme se vrátili na chatu až za stmívání. Během přednášek se žáci seznámili s teorií sjezdového lyžování a mazání běžek. Jazzové tance pak ovládly zbytek večera a účastníci kurzu se odebrali ke spánku, aby nabrali síly na další den, kdy nás bude čekat i běžecký výcvik. 

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Lyžařský kurz – den třetí
            10. 1. 2024

            Úterní den patřil sluníčku a na náladě to bylo znát. Dopolední i odpolední program obsahoval sjezdové lyžování a snowboarding, kde se žáci dále zdokonalovali pomocí výcvikových jízd a pomůcek. Začátečníci s každou další jízdou pracovali na odstraňování pluhu, pokročilí trénovali carvingový oblouk a snowboarďáci zkoušeli i otočky za jízdy. V průběhu večerního společného programu se sedmáci seznamovali s teorií běžeckého lyžování a taneční představení se neslo v duchu standardních tanců.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Mrazivý lyžařský výcvik 7. ročníku – den druhý

            8. 1. 2024

            Velmi mrazivý druhý den byl zkouškou správného vybavení a oblečení. V arktických podmínkách jsme ovšem měli celou sjezdovku jen pro sebe, díky čemuž měl každý skvělé podmínky pro svůj lyžařský a snowboardový rozvoj. Všichni účastníci již úspěšně zdolávali velkou sjezdovku a následně u čaje při rozmrzávání prstů probírali společně pokroky. Hlavní náplní volného času pak pokryl nácvik večerní soutěže Stardance, aneb když sedmáci tančí. Výuková přednáška snowboardingu a týmová soutěž zakončily první plnohodnotný den lyžařského kurzu.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Lyžařský výcvik 7. ročníku byl zahájen
            8. 1. 2024

            Přinášíme Vám prvotní hlášení sedmáků z Chaty Kačenky v Orlických horách. Lyžařský výcvik sedmáků začal po obědě odpoledním programem, který spočíval v základní orientaci na sněhu. Začátečníci již vyzkoušeli a úspěšně zdolali menší vlek, který je za chatou, zatímco pokročilí lyžaři testovali své dovednosti formou štafetových her a zábavných cvičení. Večerní přednáškou a týmovou soutěží pak skončil první večer, který byl zatím nabitý energií, kterou doufáme, žáci využijí další den na svahu. Vzhledem k nevalnému signálu mobilních operátorů v místě výcviku Vám tak touto formou přinášíme hlavní zdroj informací z dění na chatě. 

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Zkus přijímačky

            4. 1. 2024

            Hlásí se Vaše dítě na víceleté gymnázium nebo ho čekají přijímací zkoušky v 9. ročníku? Pak máte možnost si přímo v Hradci Králové vyzkoušet, jak je na přijímačky připraveno, a zároveň syna nebo dceru postupně na testy z matematiky i z českého jazyka připravovat. Více na www.zkusprijimacky.cz.

        • Zkus přijímačky
          • Šachový turnaj
            24. 12. 2023

            Poslední dny před Vánocemi žáci oprášili šachovnice a vrhli se do bojů v šachovém turnaji. Jsme moc rádi za velkou účast, kvalitní partie, ale hlavně za chvíle strávené toutu královskou hrou. Pavoukový systém vyřazování vyvrcholil velkým finále a zápasem o 3. místo za podpory diváků z řad žáků. Historicky první titul a pohár si domů odnesl D. Ryska z 9. třídy. 

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Literární výlet po světě

            24. 12. 2023

            Během předvánoční hodiny literatury podnikli osmáci výlet po světě. Ve skupinkách se vydali po vyznačené trase v okolí školy, aby si přečetli patnáct textů a díky nim se dozvěděli informace o vánočních tradicích v různých zemích světa. Žáky nejvíce zaujaly zvyky Argentiny, Bolívie, Islandu, Ukrajiny, Finska, Číny a Japonska. V každém textu byla ukryta šifra, kterou se všem podařilo odhalit a nesla poselství svátků, které zní: „Ten, kdo nemá Vánoce v srdci, je nikdy nenajde ani pod stromkem.“ Výuka v terénu se všem líbila.

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Sedmáci si vánoční ozdoby vyráběli sami.
            24. 12. 2023

            Ve čtvrtek 14. prosince se VII. A a VII. B společně vydaly na výlet na zámek do Kostelce nad Orlicí. Nejdříve šla VII. B na prohlídku zámku, zatímco VII. A vyráběla ozdoby v místní dílně. Poté se třídy vyměnily. Všechny děti i paní učitelky si to moc užily a odnesly si domů vlastnoručně vyrobené ozdobičky.

            Autor článku: Michal Kropáč VII. A

          • Za kulturou...

            19. 12. 2023

            V úterý vpodvečer vyrazila bezva parta z Divadelního kroužku po půlroční přestávce opět do „Klicperáku“ na představení Tělo tajné agentky. Jedná se o hru podle skutečné postavy československých dějin Hany Krupkové o síle přežít za všech režimů. Cestou do divadla jsme zběžně zhlédli i vánočně vyzdobené Velké náměstí s trhy.

            Těšíme se na další divadelní zážitky.

            Autor článku: Zina Dušková

        • Za kulturou...
          • Mladý chemik 2023
            19. 12. 2023

            V úterý 12. prosince reprezentovali vybraní žáci devátých ročníků naši školu v krajském kole soutěže „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR“. Společně vyrazili do Pardubic na Střední průmyslovou školu chemickou, kam se letos sjelo rekordní množství účastníků. Konkurence byla veliká, deváťáci poměřovali své znalosti s přibližně 520 nejlepšími chemiky z celé České republiky. Výsledky budou známé až v lednu, a tak vám, kluci, držíme palce!

            Autor článku: Olga Kracíková

          • Vánoční literární kavárny

            19. 12. 2023

            V rámci literatury absolvovala V. B, VI. A a VII. B literární kavárnu. Jejím cílem bylo přirozeně podpořit kladný vztah žáků k četbě v příjemném prostředí u šálku čaje a drobného občerstvení. Atmosféra se nesla ve vánočním duchu. Ve třídách panoval klid, pohoda a užili jsme si hodně legrace. 

            Každý žák si přinesl přečtenou knihu, kterou představoval svým spolužákům. Ostatní mohli do jednotlivých knih nahlédnout a na konci literární kavárny se do vybrané knihy i začíst.

            Literární kavárna měla mezi žáky pozitivní ohlasy a žáci se už těší na další sdílení svých čtenářských zážitků.   

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Vánoční tradice v různých zemích světa
            19. 12. 2023

            Žáci VI. A v rámci literatury navštívili knihovnu. Cílem bylo se zúčastnit literárního programu Vánoce ve světě. Žáci již vědí, jak se slaví vánoční svátky v různých zemích po celém světě, kdo naděluje dárky, jaké dobroty jsou na svátečním stole a jaké vánoční zvyky se kde dodržují. Žáci si mohli některé  neznámé zvyky vyzkoušet. Netradiční dopoledne si žáci užili a už se těší na další návštěvu jejich oblíbené knihovny. 

            Autor článku: Denisa Hrochová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení