Aktuality

          • Vydejte se k nám na cestu do Betléma!

            6. 12. 2023

            V rámci předmětové spolupráce pracovních činností a výtvarné výchovy vytvořili naši žáci kulisy a ozdobné cedule pro každoroční vánoční výzdobu školy.

            Na tomto projektu si žáci prakticky vyzkoušeli kompletní realizaci díla od samotného námětu do konečné podoby, včetně veškerých uměleckých a řemeslných dovedností. Výroba se prolínala ročníky druhého stupně naší školy. 

            Žákovskou vánoční výzdobu můžete spatřit v rámci našich adventních akcí (Den otevřených dveří 6. 12. 2023, Vánoční trhy a vánoční koncert 21. 12. 2023, ...). 

            Děkujeme našim žákům za vynikající tvůrčí přístup k tomuto projektu.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Žákovská studovna a knihovna
            5. 12. 2023

            V srpnu, před zahájením nového školního roku, bylo jasné, že rekonstrukce školy postoupila mílovými kroky vpřed a že vyučující budou mít na půdě nové zázemí a kabinety. Bývalý kabinet v 2. NP zůstal i přes původní plán nevyužitý, a tak bylo možné naplnit dlouhodobé přání, aby ve škole vznikla knihovna a studovna pro žáky. Zřizovatel podpořil naši školu dotací na rekonstrukci stávajících prostor a také příspěvkem na nákup nových knih.

            V místnosti je instalováno nové osvětlení, je vybavena interaktivním panelem s dvěma notebooky a doplněna původním i novým nábytkem. Výzdobu interiéru realizovali žáci devátých tříd a zanechali zde velmi zdařilou stopu, za což jim velmi děkujeme.

            Vzhledem k tomu, že rozpočet nestačil na všechny knihy, které by děti rády ve své knihovně měly, můžete se během vánočních trhů stát patronem naší knihovny a nějakou knihu ze seznamu dětem věnovat. Titul, kterým byste chtěli do školní knihovny přispět, si můžete zvolit v agendě Přihlašování (podobně jako přihlašování na kroužky). Uvítáme i knihy použité, v dobrém stavu. Za darované knihy vám předem děkujeme. 

            Srdečně vás zveme k prohlídce naší studovny během Dne otevřených dveří. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Exkurze IX. B na Fakultu informatiky a managementu UHK

            5. 12. 2023

            V úterý 28. 11. 2023 měli žáci IX. B vzácnou příležitost navštívit Fakultu informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Na fakultě byli přivítáni děkanem prof. RNDr. Josefem Hynkem, MBA, Ph.D., proděkanem doc. Mgr. Tomášem Kozlem, Ph.D. a prof. RNDr. Peterem Mikuleckým, Ph.D. Pan profesor Mikulecký třídu provedl celou budovou fakulty, seznámil se studiem na vysoké škole a odpověděl na vše, co deváťáky zajímalo. Jako pozornost a vzpomínku na tuto jedinečnou návštěvu dostali všichni zúčastnění malý dárek.

            Autor článku: Olga Kracíková

          • Florbalový turnaj chlapců
            5. 12. 2023

            Listopadovou sérii florbalových turnajů zakončili kluci z 4. a 5. tříd v Předměřicích nad Labem, kde ve formátu 3 + 1 bojovali o co nejlepší umístění. V nabité konkurenci kvalitních týmů s přehledem prošli základní skupinou. Bohužel tak, jako kolikrát českým hokejistům, se jim stal osudný čtvrtfinálový zápas se ZŠ Štefcova, kde sice herně dominovali, ale jeden gól jim k postupu chyběl. Po výsledku 2:3 se tak rozloučili s turnajem děleným 5. místem. 

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Sedmáci vyrazili na SEVER

            29. 11. 2023

            V minulém týdnu se žáci ze VII. tříd zúčastnili semináře Les – přírodní restaurace v ekologickém středisku SEVER. Žáci se dozvěděli něco nového v oblasti potravních řetězců mezi lesními organismy. Během hry si i mohli vyzkoušet, jak by to vypadalo, kdyby nám z lesa vymizeli například všichni vlci.

            Autor článku: Barbora Školníková

          • Florbalový turnaj dívek
            29. 11. 2023

            Turnaj konaný ve Rtyni v Podkrkonoší byl pro holky jednou velkou jízdou. Již cesta vlakem zasněženou krajinou a procházka do sportovní haly byly hezkým začátkem. S dívkami jsme si od prvního utkání nastavili olympijské heslo “Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.”, a s ním jsme kráčeli turnajem. Každou branku v soupeřově síti jsme slavili a hrdě jsme bojovali s dalšími školami. Bereme konečné 4. místo a chválíme naše reprezentantky za super přístup.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Futsalový souboj chlapců

            29. 11. 2023

            Futsalisté z VI. a VII. tříd neměli ve Školské futsalové lize vůbec jednoduchý los, se kterým se poprali velmi statečně. Proti fotbalové ZŠ Sever jsme nastoupili s odhodláním, které ale nemohlo na denně trénující chlapce stačit a utkání jsme vzali jako nejlepší možný trénink. Klíčový duel pro nás byl proti škole z Nového Bydžova, do kterého jsme vstoupili aktivně a po několika minutách hry jsme vedli. Vedení jsme pak na svoji stranu strhli i po hostujícím vyrovnání, bohužel druhý poločas nás soupeř přehrál a zaslouženě zvítězil 4:2. Kluci si užili další ze sportovních zážitků a motivovaní, že příště už postoupí, se rozloučili 3. místem.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Advent v naší škole
            28. 11. 2023

            Vánoční čas se blíží. Pojďme se setkávat, radovat se, veselit se a při charitativní sbírce podpořit i něco dobrého.

            Ve středu 6. prosince Vás všechny rádi uvítáme v naší škole na Dnu otevřených dveří. O den později můžete v tělocvičně školy diskutovat s vedením města nad aktuálními problémy i dlouhodobými tématy spojenými s rozvojem Svobodných Dvorů.

            Tu správnou vánoční náladu můžete nasát ve škole i ve čtvrtek 21. prosince, a to na Vánočních trzích zakončených vánočním vystoupením dětí i zaměstnanců.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Tříkrálová sbírka 2024

            27. 11. 2023

            Chcete se připojit k týmu dobrovolníků této tradiční charitativní sbírky? Nyní máte možnost.

            Více informací v přiloženém letáčku.

        • Stávka 27. 11. 2023
          • Stávka 27. 11. 2023
            21. 11. 2023

            Vážení rodiče, žáci a žákyně,

            z důvodu připojení našich zaměstnanců k vyhlášené stávce na den 27. 11. 2023 jsem rozhodnul o uzavření provozu základní školy, školní družiny, školní jídelny a mateřské školy K Meteoru. Tento den bude v provozu pouze mateřská škola K Dolíkám s náhradním stravováním.

            K odůvodnění tohoto kroku jsem sestavil naše vyjádření popisující konkrétní dopady plánovaných kroků vlády na naši školu. V odůvodnění jsem se zaměřil především na rozbor budoucích vzdělávacích podmínek na samotné škole, nicméně plánované dopady se budou různým způsobem dotýkat všech našich provozů (ŠD, ŠJ, MŠ). Z tohoto důvodu je jednoznačně legitimní i podpora stávky zaměstnanců školní družiny, jídelny a mateřské školy.

            Text odůvodnění je umístěn na www stránkách naší školy.

            Prosím Vás o seznámení s přiloženým textem.

            Předem děkuji za pochopení

            Ředitel školy Mgr. Pavel Balda

            Odůvodnění stávky

          • Kluci se na florbalovém turnaji neztratili

            20. 11. 2023

            Minulý týden naši nejstarší chlapci vyrazili bojovat o postup ve florbalu. Od prvního zápasu Svobodné Dvory zaujaly svou hrou a zařadily se mezi favority turnaje. Kluci sebevědomě kráčeli turnajem, ale nakonec odjížděli s krutou lekcí, při které jim jeden gól určil hranici úspěchu a zklamání. I přes nejlepší skóre ze všech zúčastněných nakonec vlivem nepříznivého souběhu ostatních výsledků obsadili 3. místo. Za předvedený výkon klukům gratulujeme.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Veřejná beseda s vedením města
            16. 11. 2023

            ​​​​​​Pokud vám nejsou lhostejné aktuální problémy i dlouhodobě řešená témata spojená s rozvojem Svobodných Dvorů, přijďte 7. prosince od 18:00 diskutovat se zástupci vedení města a členy komise místní samosprávy do tělocvičny naší základní školy.​​​​​​

            Autor článku: Milena Janáková

          • Šesťáci založili třídní tradici

            14. 11. 2023

            Projekt „Den pro mou třídu“ byl další cestou k získávání dovedností v oblasti osobnostního a sociálního rozvoje. Pomocí obrázkových karet „Moje třída“ si šesťáci popsali pocity ve třídě, aktuální radosti i starosti. Iniciativu a tvořivost podpořila týmová výzdoba třídy.

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Výlet IX. B do Jaroměře
            13. 11. 2023

            Čtvrteční odstávku elektřiny využila třída IX. B k návštěvě Laser Game v Jaroměři. Hru si všichni skvěle užili 😊

            Autor článku: Olga Kracíková

          • Zveme všechny na Den otevřených dveří
            12. 11. 2023

            Po roce opět strávíme společný čas při Dnu otevřených dveří. Můžete se těšit na originální vánoční tvoření, vše zdokumentujete s využitím našich fotokoutků. Žáci devátých ročníků zabezpečí občerstvení ve svých již tradičních kavárnách. Tak 6. 12. 2023 na naší ZŠ...

            Autor článku: Ivana Kapustová

          • Šestka vyrazila do centra města

            12. 11. 2023

            Šesťáci využili plánovaný výpadek elektrického proudu ve škole k tematické vycházce městem a následovné návštěvě Laser Game.

            Tematická vycházka centrem Hradce Králové byla zaměřena na významné instituce typické pro město statutární i krajské. Navazovala tím na učivo předmětu Výchova k občanství – Naše obec.

            V zatměné Laser Game aréně se speciálními světelnými a zvukovými efekty a nejrůznějšími druhy překážek bojovaly namotivované týmy o vítězství. Nejvíce se cenila snaha i ve vypjatých situacích dodržet pravidla a zásady fair play.

            Autor článku: Hana Šebestová

        • Háčkované dýně
          • Neposedné klubko
            10. 11. 2023

            Neposedné klubko, to je název nového zájmové kroužku, který ve škole probíhá. Úvodní hodiny patřily podzimnímu tématu a získávání prvních zkušeností s jehlicemi a akrylovou přízí. Děvčata se s velkou chutí pustila do pletení technikou hladce, obrace a pod rukama jim vyrostly výstavní dýně. I v následujících setkáních budou hrát hlavní roli klubíčka, dívky si vyzkouší netradiční pletení na rukou, seznámí se s pletacími mlýnky, sváteční atmosféru pak navodí výrobou macramé vánočních ozdob.

            Autor článku: Lenka Šebrlová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení