Aktuality

          • Krajské finále dívčího florbalu

            19. 1. 2023

            Předměřice se staly pro dnešní den reklamou na florbal. Dívky prvního stupně z celého kraje bojovaly o postup na republikové finále ČEPS florbal cupu. V naší nabité skupině Svobodnodvoračky nestačily pouze na budoucí finalisty turnaje a ve zbylých zápasech slavily vítězství nad ZŠ Úprkova a Bernarticemi. Do čtvrtfinále šly z třetího místa ve skupině, tým z Hostinného však rozhodl zápas individuálními výkony. Konečné 5. místo je úspěchem, ke kterému dívkám gratulujeme.

        • Sportovní areál
          • Další krok k výstavbě sportovního areálu
            19. 1. 2023

            Vážení rodiče a přátelé naší školy,

            nově utvořená rada našeho města vydala Programové prohlášení koaličních stran zastoupených v Radě města Hradce Králové pro volební období 2022–2026.

            V kapitole školství, výzkum a inovace je zahrnutý bod – zásadní podpora rozvoje projektu tělocvičen a venkovních hřišť (např. ZŠ Svobodné Dvory).

            Jsme velice rádi, že nové vedení našeho města zodpovědně vnímá předkládané věcné argumenty ze strany školy, Komise místní samosprávy i Okrašlovacího spolku Svobodné Dvory a upozorňují na nutnost realizace našeho projektu k zajištění nezbytných podmínek pro vzdělávání a volnočasové aktivity v našem obvodě.

            Jsme si i vědomi, že uvedení našeho projektu do programového prohlášení ještě neznamená samotnou realizaci projektu, ale je to další a velmi důležitý krok na naší společné cestě.

            K samotné realizaci projektu potřebujeme vykonat ještě další úkony, které opět budeme soustavně podporovat naší věcnou argumentací.

            V současné době je projekt ve fázi získávání územního rozhodnutí. Žádost byla podána, řízení bylo přerušeno pro doložení dalších podkladů. V současné době jsou všechny podkladové materiály předloženy, čeká se na vydání rozhodnutí, připomínkování a následné nabytí právní moci. Dle kvalifikovaného odhadu získáme územní rozhodnutí v jarních měsících tohoto roku.

            Poté bude následovat výběrové řízení ke zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení a stavbu, včetně získání stavebního povolení. Zastupitelstvo města odsouhlasilo dne 20. 9. 2022 zařazení potřebné částky na tuto zakázku do kapitálových výdajů pro rok 2023. V ideálním případě je tedy možné v kalendářním roce 2023 získat platné stavební povolení na základě zhotovené projektové dokumentace. 

            V tomto roce bude nutné hledat budoucí zdroje na financování projektu pro následující rozpočet města, včetně možnosti případného čerpání dotačních programů.

            Ve zcela idealizovaném případě bychom mohli v roce 2024 začít s výstavbou a v roce 2025 slavnostně otevírat tolik potřebný a vytoužený sportovní areál.

            Všichni chápeme, že ideální průběh se bude neustále potýkat s komplikacemi a zejména nalezení prostředků na samotnou výstavbu projektu bude velmi náročné. 

            Nicméně jsme nyní ve fázi, kdy už vidíme jasný scénář možné realizace. V součinnosti s Komisí místní samosprávy bude škola i nadále trpělivě přesvědčovat a předkládat argumenty všem zastupitelům města pro úspěšné dokončení našeho projektu.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Katka Zavázalová je zpátky v dresu!

            17. 1. 2023

            Extraligový tým žen Hradeckých Lvic aktuálně sráží řada zranění a absencí. Katka Zavázalová tak vyslyšela prosby klubu a po 3 letech se opět aktivně vrátila k basketbalu. Hradecký tým tak bude mít v záloze hráčku, která se nedávno rozloučila se svoji dlouholetou úspěšnou profesionální kariérou. Uvidíme, za jak dlouho se uzdraví zraněné Lvice a Katka se tak bude moct vrátit zase jen k trénování týmu kadetek Hradeckých Lvic.

            Přejeme Katce hodně štěstí a pevné zdraví a hlavně brzké uzdravení všem zraněným hráčkám. Zároveň bychom Vás chtěli pozvat na velmi prestižní utkání, resp. východočeské derby mezi Hradeckými Lvicemi a Karou Trutnov, které se odehraje 18. 2. 2023 od 16 hodin v Hradci Králové (TJ Sokol na Eliščině nábřeží 777).

            Najděte doma řehtačku a dorazte – všichni naši žáci mají i s doprovodem VSTUP ZDARMA (u pokladny stačí nahlásit heslo, které Vám bude zasláno přes Edupage).

            Autor článku: Hradecké Lvice

          • Den sedmý – závody „na běžkách“, diskotéka a odjezd

            14. 1. 2023

            Poslední den na nás čekal déšť, a tak lyžaři brázdili sjezdovku pouze dopoledne. Odpoledne jsme splnili alternativním a trochu úsměvným způsobem i výcvik běžeckého lyžování. Následovalo vyhlašování soutěží, předbalování věcí a hlavní bod dne jednoznačně vyhrála večerní diskotéka. Další ráno nás čekala již jen snídaně, přesun k autobusu a cesta domů. Doufáme, že si žáci z lyžařského a snowboardového kurzu vezmou ty nejlepší zážitky a ponesou si je s sebou po dlouhá léta. Všem zúčastněným děkujeme!

            Autor článku: Tomáš Baťka

        • Informační schůzky
          • Informační schůzky
            13. 1. 2023

            Dne 18. ledna proběhnou od 16:30 do 18:00 informační schůzky. Pro hladký časový průběh a minimum front čekajících rodičů na chodbách využijeme opět rezervační systém v EduPage. U všech vyučujících si tedy budete moci od pondělí 8:00 do středy 14:30 zarezervovat přesný termín, který Vám bude vyhovovat. Bez předchozí časové rezervace v systému EduPage nebude informační schůzka realizována.

            Rozmístění pracovníků školy na informační den bude zveřejněno u vstupu do budovy a zároveň na našich www stránkách.

            Návod na přihlášení ke konzultacím naleznete například zde.

            Na osobní setkání se těší
            tým ZŠ Svobodné Dvory

            Autor článku: Milena Janáková

          • Den šestý – závody

            12. 1. 2023

            Závody ve slalomu bývají vždy jedním z vrcholů lyžařského a snowboardového výcviku a nejinak tomu bylo i letos. Po vydatné snídani si závodníci rozdělili startovní čísla, vyzkoušeli sněhové podmínky a následně každého čekala dvě kola slalomu, ze kterých se počítal lepší čas. Velmi vyrovnané výsledky zajistily večer při vyhlašování salvy emocí a radosti. Školní slalomový závod ovšem není primárně o překonávání ostatních, ale o překonání sám sebe a to dokázali všichni bez výjimky. I přes absenci dětského vleku se začátečníci přes týden naučili sjíždět bezpečně svah a závěrečný slalom byl pro ně sladkou odměnou. Proto každý, kdo dnes závod dokončil, zaslouží obrovské uznání.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Kdo nepadá, jezdí pod svoje možnosti
            11. 1. 2023

            Do dnešního rána nás probudilo sluníčko a mrazivé počasí, čehož bylo třeba využít. Dopolední i odpolední program žáci strávili na sjezdovce. Snowboarďáci si postavili skokánek, zkoušeli jízdu na „switch“, lyžaři pak trénovali carvingové oblouky a trénovali slalom na závody. Součástí programu bylo i natáčení jednotlivých jízd a jejich večerní rozbor.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Stavíme sněhuláka!

            10. 1. 2023

            Z Orlických hor přinášíme další sněhové zpravodajství. Ranní teploty společně s mírným sněžením umožnily výkony na hranici možností a naše výprava se vesele proháněla na sněhu. Únava se již přihlásila o slovo a odpolední program byl odpočinkový, s výletem na Masarykovu chatu, kde žáci doplnili potřebné cukry a energii. Večerní přednáška na téma první pomoc na horách zakončila dnešní program a my se těšíme na zítřek.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Nemusí sněžit. Stačí, když neprší.
            9. 1. 2023

            Výhled z okna nenaznačoval dobré lyžařské podmínky, ale minimum lidí a teplota kolem nuly zajistila doposud nejlepší lyžovačku. Sníh držel pevný až do pozdního odpoledne a na svahu bylo vidět výrazné zlepšení ve všech družstvech. Někteří zkoušeli řezané oblouky, jiní zatáčení v pluhu, ale všichni udělali velký individuální pokrok. Praxe v terénu byla doplněna i teorií ve společenské místnosti a večer byl zakončený soutěžními hrami.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Vyhlášení vítězů!

            9. 1. 2023

            Školní projektová akce v rámci Mistrovství světa ve fotbale 2022 zná své vítěze. Akce zahrnovala denní aktualizace výsledků, nejnovější zprávy z dějiště mistrovství, a to vše pod záštitou žáků VIII. A, kteří se denně o sportovní nástěnku starali. Součástí byly i tipovací soutěže pro žáky celé školy. Celkem byly vyhlášeny 3 tipovací soutěže. Všem účastníkům děkujeme za účast a jejich tipy a budeme se těšit na další velkolepou sportovní událost.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Lyžařský výcvik – den druhý
            8. 1. 2023

            Všechno v pořádku, sníh na svahu drží. Sedmáci dnes dopoledne i odpoledne strávili na sjezdovce, kterou všichni, byť třeba s malou pomocí, úspěšně zdolali. Sil mají zatím dostatek, stejně jako sladkostí na pokojích. Večerní společenský program provázela bouřlivá soutěžní atmosféra, zítra pokračujeme ve zdokonalování.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Deváťáci se vydali za novými zkušenostmi a prezentačními dovednostmi

            8. 1. 2023

            V pátek 6. 1. využili žáci IX. B nabídky hradecké městské knihovny a v rámci zdokonalování se v mateřském jazyce se vydali na workshop, který byl tentokrát zaměřen na to, jak veřejně přednést vlastní text či referát, sdělit svůj názor, argumentovat a diskutovat.

            Pod vedením příjemné paní knihovnice si žáci vyzkoušeli, jak se připravit k prezentaci textu, jak pracovat s trémou, emocemi a hlasem. Tyto poznatky jistě ve svém životě a zejména při studiu bohatě využijí.

            Po celou dobu vládla mezi žáky pozitivní tvůrčí atmosféra. Na závěr jsme dostali možnost projít si všechna oddělení knihovny a prohlédnout si zdejší knihy i časopisy.

            Autor článku: Zina Dušková

          • Příjezd na Kačenku
            8. 1. 2023

            První den lyžařského a snowboardového výcvikového kurzu byl pro sedmáky pouze zahřívací. Společnými silami vynesli všechna zavazadla do pokojů, omrkli okolí lyžařského areálu a vyzkoušeli si první jízdy na sněhu. Zároveň se dnešek nesl ve znamení rozdělování do soutěžních týmů a vysvětlování základních lyžařských pravidel. Zatím mají sedmáci plno energie, tak se pokusíme ji zítra na svahu smysluplně využít a usměrnit.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Ptačí hodinka

            5. 1. 2023

            Pojďte se s námi zapojit s Českou společností ornitologickou do zimního sčítání ptáků (nejen) na krmítkách, které probíhá každoročně od ledna 2019. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý.

            Více informací naleznete v letáčku a u paní učitelky Pruskové. 

          • Tipy na rychločtení

            4. 1. 2023

            Hned po návratu z vánočních prázdnin se třída 9. A vypravila na známé místo. Paní knihovnice v kuklenské pobočce pro ně připravila praktické tipy na rychlé čtení, které se jim hodí nejen k přijímacím zkouškám, ale zejména do běžného života. Žáci si nejdříve zkoušeli rozostřit zrak na detail a na pozadí, následně zkoušeli přečíst co nejvíce slov během tří minut a pak odpovídali na otázky, které plynuly z textu. Všichni dostali nejen tipy na domácí trénink, ale také si ověřili, že pokud si při četbě vytvoří klidné prostředí, dokáží se lépe soustředit na obsah textu. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2023
            22. 12. 2022

            Milé žákyně, milí žáci, vážení rodiče,

            děkujeme Vám za spolupráci v roce 2022. Přejeme Vám krásné a šťastné prožití vánočních svátku, bohatého ježíška a co nejvíce zdraví, pohody a osobních, studijních i pracovních úspěchů v novém roce 2023.

            tým ZŠ Svobodné Dvory

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení