Aktuality

          • Aktuální vývoj projektu výstavby sportovní haly a sportoviště

            23. 2. 2023

            Vážení rodiče,

            přinášíme Vám aktuální informace o dalších krocích v realizaci našeho projektu sportovní haly a venkovního sportoviště. 

            V současné době je v procesu žádost o vydání územního rozhodnutí s předpokládaným vydáním v březnu 2023. Následně je nutné připravit formou vybraného dodavatele dokumentaci pro stavební povolení včetně získání stavebního povolení a zpracovat dokumentaci k provedení stavby včetně podkladů pro výběr zhotovitele stavby. Finanční náročnost těchto kroků je odhadnuta na cca 4 mil. Kč (bez DPH), časová náročnost cca 12 měsíců. Pevně věříme, že nové vedení města vyčlení výše uvedené prostředky a začlení tyto kroky do plánu činností na rok 2023. Pro podporu tohoto kroku byl všem radním odeslán společný dopis ředitele školy, předsedy KMS, předsedy školské rady, předsedkyně KRPŠ a předsedy Okrašlovacího spolku SD.

            Plné znění dopisu.

             

            Autor článku: Pavel Balda

          • Matematický maraton

            21. 2. 2023

            Svůj mozek můžete lehce potrápit a svou vytrvalost otestovat při 14 týdnů trvající matematické soutěži, při které se v devíti kategoriích (vždy pro jeden ročník) mezi sebou utkají všichni zájemci z řad našich žáků.

            Na začátku každého týdne se objeví mezi domácími úkoly v Edupage tři úlohy a do nedělního večera budou mít všichni možnost zamyslet se nad jejich řešením a vybrat jeden ze čtyř nebo pěti nabízených výsledků.

            A co by to bylo za soutěž, kdyby na konci nebyla nějaká cena? Každý z účastníků, kterému se podaří zvládnout alespoň půlmaraton (správně odpoví na polovinu úloh) bude odměněn, ti nejlepší si kromě radosti z dobře zvládnuté výzvy odnesou i zajímavější ceny:-)

            Podrobnější pravidla se můžete dočíst v přiloženém obrázku. Pro všechny, kteří již od dob distanční výuky pozapomněli, nebo pro nové žáky, kteří se zatím nesetkali s řešením úkolů přímo v Edupage, jsou připraveny návody.

            Autor článku: Milena Janáková

        • Rýsovací potřeby
          • Školní turnaj – stolní fotbálek, stiga hokej
            21. 2. 2023

            Na vědomost se dává, že turnaj ve stolním fotbálku a STIGA hokeji se koná. Každý, kdo se bude chtít zúčastnit, může se přihlásit do školního turnaje v jedné nebo obou soutěžích. Startují dvoučlenné týmy a turnaje budou rozděleny na několik věkových kategorií.

            Registrace provádějte emailem na tomas.batka@zssvobodnedvory.cz 

            V emailu uveďte název týmu, kdo v týmu soutěží a jakého turnaje se zúčastníte (fotbálek, stiga nebo oboje). Přihlášky jsou otevřené do neděle 26. 2. Následně vylosujeme skupiny, odhalíme herní systém turnaje a můžeme začít!

            Autor článku: Tomáš Baťka

        • Golden Heart
          • Projekt Golden Heart
            19. 2. 2023

            Na naší škole si všímáme projevů hodnot dobrého charakteru. Ceníme si nezištného, prosociálního úsilí. Pod záštitou žákovského parlamentu společně pátráme po zlatých srdcích. Hledáme, co je mezi žáky příkladného ve vztahovém světě.

            Pokud máte návrhy na ocenění příkladných kandidátů, informujte zástupce žákovského parlamentu, kteří jsou „sběrači“ nápadů na případné nominace.

            Finální nominace kandidátů do konce dubna!

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Masopust

            11. 2. 2023

            Pátek před jarními prázdninami se na škole veselilo a radovalo. Všechny třídy 1. stupně se rozdělily do pracovních týmů a společnými silami pracovaly na běžných úkolech, které jsou děti zvyklé plnit jednotlivě ve svých třídách. V každém týmu tak byli žáci od 1. do 5. třídy. Páťáci se zodpovědně ujali role mentorů a mladším spolužákům pomohli s úkoly z matematiky a českého jazyka. Informace si společně přečetli v textech popisujících masopustní oslavy. Společnou práci pak výtvarně zpracovali a vyzdobili jí masopustní plakát. Nejzajímavější úkol pro většinu dětí byl naučit se básničku s malým jazykolamem a doprovodným pohybem “reksum kandr cinka bzinka”. V 11 hodin se pak všechny týmy setkaly v tělocvičně, kde si zhodnotily uběhlé dopoledne. Celý den se radostně zakončil tancem.

            Pan ředitel dohlížel, zda se chováme podle pravidel, nerušíme starší spolužáky z 2. stupně. Opravdu hodně nám věřil, že celý projekt zvládneme. Dostali jsme od něj vynikající masopustní koblihu. V dětech se za celé dopoledne míchaly všechny možné emoce – pozitivní i negativní. Společnými silami a vzájemnou podporou jsme si netradiční učební den užili. Těšíme se ještě na vzájemné povídání v kmenových třídách i po prázdninách.

            Autor článku: Lenka Felcmanová

          • Beseda o třídění a recyklaci odpadu
            11. 2. 2023

            Ve středu 25. ledna navštívili školu lektoři s programem Tonda Obal na cestách a všechny třídy jak prvního tak druhého stupně absolvovaly besedu o třídění a recyklaci odpadu. Na akci se žáci dozvěděli, jak, kam a proč se odpad třídí a co se z něj dále vyrábí.  Prohlédli si také vzorky recyklovaných materiálů a na praktické ukázce si vyzkoušeli, jestli dokáží odpad správně roztřídit. Připomněli si, že nejlepší odpad je žádný odpad a věříme, že omezení vzniku odpadu je dnes již kromě třídění odpadu samozřejmostí.

            Autor článku: Kristýna Prusková

          • Informace k zápisu do 1. ročníku

            7. 2. 2023

            Zápis dětí do 1. tříd základních škol, zřizovaných statutárním městem Hradec Králové, pro školní rok 2023/2024 se v budovách základních škol uskuteční v termínu:

            • v pátek 14. dubna 2023 od 14:00 do 18:00 hodin

            • v sobotu 15. dubna 2023 od 9:00 do 11:00 hodin

            Podrobné informace naleznete v přiloženém dokumentu.

            Ke stažení

        • Informace k zápisu do 1. ročníku
          • Přijímačky nanečisto
            31. 1. 2023

            V úterý 28. února se budou po tříleté pauze způsobené proticovidovými opatřeními opět konat Přijímačky nanečisto. Žáci 9. ročníku královéhradeckých škol se rozjedou do jiných základních škol a budou mít možnost vyzkoušet si, jaké to je být v neznámém prostředí mezi neznámými lidmi, snažit se podat co nejlepší výkon v testu z českého jazyka a matematiky a obstát tak v nabité konkurenci přibližně 900 žáků.

            Věříme, že tato akce uklidní svědomité žáky, kteří se na ostré přijímací zkoušky poctivě připravují, a zároveň trošku probudí ty, kteří prozatím mají pocit, že je na vše ještě dost času.​​​​​​​

            Autor článku: Milena Janáková

          • Výprava do včelího království

            31. 1. 2023

            Včelu medonosnou prozkoumali při pátečním projektovém dni z nejrůznějších úhlů naši čtvrťáci. Ve středisku ekologické výchovy SEVER se seznámili se stavbou jejího těla, vývojovými stádii, s jejími různými úkoly v průběhu života. Dozvěděli se, co je to rojení, co je ukryto v úlu, kde se bere med a mnoho a mnoho dalšího. 

            Vlastnoruční výroba svíček z včelího vosku byla krásnou tečkou za zajímavě stráveným dopolednem nabitým nejrůznějšími aktivitami. 

            Autor článku: Milena Janáková

        • včela
          • Míšo, do toho!
            25. 1. 2023

            Olympiáda dětí a mládeže pokračovala i v úterý 24. 1. Tento den nás zavezl autobus do Nové Paky, kde probíhala soutěž v krasobruslení. Měli jsme zde své želízko v ohni – Míšu Málkovou, která po krátkém programu byla na průběžném 3. místě.

            Po příjezdu na stadion probíhala ještě soutěž starších žáků. Měli jsme tak možnost vidět 7 nejlepších krasobruslařů v této věkové kategorii. Následovala přestávka, kterou jsme využili k procházce, a v blízkém parku jsme si zahráli koulovanou. Po té následovalo dlouhé čekání na naši závodnici.

            Míša startovala až ve 4. rozjížďce, ale čekání se vyplatilo. Už při rozcvičování na ledě jsme vyvěsili naše transparenty a trpělivě čekali na volnou jízdu Míši. Za našeho povzbuzování zajela Míša pěknou jízdu bez větších chyb a byla na průběžném 2. místě. Po ní měly ještě startovat dvě závodnice, takže jsme s napětím čekali, jak svou jízdu zvládnou ony. Obě se dopustily chyb a pádů, takže Míša o své 2. místo už nepřišla. Odjížděli jsme sice prokřehlí, ale moc spokojení, že jsme mohli být u toho. Třešničkou na dortu byla ještě výhra výtvarných pomůcek od KOH-I-NOOR.

            Autor článku: Hana Dvořáková

          • Pojďte hoši, dáme gól!
            23. 1. 2023

            Nedělním ceremoniálem na zimním stadionu v Hradci Králové odstartovala Olympiáda dětí a mládeže ČR. Tato vrcholná sportovní akce mladých talentů se pak naplno rozjela v pondělí a my chtěli být u toho. Již ráno před školou jsme mohli poznat, že žáci přípravu nepodcenili a ultras ze Svobodných Dvorů byli slyšet. Stadion ve Vrchlabí nabídl parádní přestřelku mezi Královéhradeckým a Libereckým krajem. Vítězství pořadatelů pečetili domácí střelou do odkryté branky a započali turnaj vítězstvím 5:3. Nadšení fanoušci pak byli oceněni závěrečnou děkovačkou. Průvod podporovatelů zavítal i na místní náměstí a spokojen s výhrou se vydal zpět do výuky.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Do Svobodných Dvorů se vrátí masopustní rej
            20. 1. 2023

            Rej maškar v masopustním období nezažily Svobodné Dvory přinejmenším několik desetiletí. Historická „pauza“ však definitivně končí a v neděli 5. února projde naší městskou částí průvod masek při prvním ročníku Svobodnodvorského masopustu, kterým chtějí místní založit novou tradici.

            Tradiční lidové masky a maškary v podání členů Dětského folklórního souboru Červánek vytvoří průvod s hudbou. K nim se mohou přidat místní a zejména děti, pro které je hlavně Okrašlovacím spolkem Svobodné Dvory akce pořádána.

            Masky se shromáždí v 9:30 hodin na rohu ulic Dvorská a Drtinova, kde maškary požádají rychtáře o svolení k obchůzce. Pak se průvod vydá po Dvorské, Cihlářské a Spojovací ulici až k Penzionu U sv. Jana, kde masky předvedou svůj rej s hudbou a tancem. Po cestě se průvod několikrát zastaví před domy, kde si maškary zatancují s panímámou a pantátou.

            Na celou akci Vás všechny srdečně zve Okrašlovací spolek Svobodné Dvory.

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení