Aktuality

          • Závěrečná porada redakce školního časopisu

            28. 6. 2022

            Předposlední den školy proběhlo závěrečné setkání redakce školního časopisu Hrom. Rozloučili jsme se nejen se školním rokem, ale také s redaktory Mončou Kolouchovou a Matym Černým, kteří přestupují na víceleté gymnázium. Všichni redaktoři dostali drobné odměny za dosavadní práci a společně se potěšili z nového výtisku časopisu. Ten pak hned roznesli do tříd, kanceláří a jeden výtisk tentokrát nezapomněli dát také do naší kuchyně. Všem, kdo se podíleli na tvorbě časopisu, děkujeme a těšíme se na další čísla v novém školním roce.

          • Druháci na kozí farmě
            28. 6. 2022

            Druháci se na závěr školního roku vypravili za zážitky na kozí farmu. Sami si vyrobili sýr typu ricotta. V kozí školce nakrmili kůzlátka, vyzkoušeli si na „trenažeru“ dojení a na závěr se snažili podojit i kozu živou. Celý výlet zakončili u sokolovny. Pochutnali si na pizze. Největší dojmy z celého dne se pokusili druhý den ve škole zapsat. Je vidět, že to jsou ještě „učňové“ českého jazyka. Po prázdninách se už těší na nová dobrodružství s „i“ a „y“:-)

          • Osmáci na minigolfu

            28. 6. 2022

            Poslední pondělí letošního školního roku patřilo v VIII. A golfu. V rámci akce Golf do škol si osmáci v kuklenském Fomei Adventureparku vyzkoušeli na kolik odpalů zvládnou dostat míček do jamky. Jsou mezi nimi borci, kterým se to povedlo na jeden odpal, ale i ti, jejichž počet pokusů přesáhl dvacítku. Díky osvěžující vodní mlze zvládli hru s úsměvem.

        • Loučení s deváťáky
          • Loučení s deváťáky
            26. 6. 2022

            Ve čtvrtek 23. června dopoledne nastal slavnostní den pro všechny žáky 9. třídy, kdy se v sokolovně loučili se základní školou. Na svůj velký den se připravili zodpovědně, všichni přišli slavnostně oblečeni a chlapci perfektně barevně ladili s dívkami. Poděkovali všem vyučujícím, kteří se buď přímo nebo nepřímo podíleli na jejich vzdělávání, bývalým pedagogům a samozřejmě vedení školy a celému personálu. Každý z jmenovaných od nich dostal malou pozornost. Nechyběla ani slova díků rodičům. Zavzpomínali také na vše, co spolu za devět let prožili. Slavnostní proslov a poděkování za celou třídu pronesla Adélka Voců a Jakub Karel.

            Slavnostní ceremoniál ale odstartovali nejprve jako tanečníci v moderní sestavě, kterou si vybrali a společně během krátké doby nacvičili. V mezičase nutném k převléknutí zahrály a zazpívaly pro deváťáky dívky z 8. B vtipnou píseň, kterou si pro ně samy složily. Po slovech díků pronesl k vycházejícím žákům tradičně krásnou řeč pan ředitel Pavel Balda a popřál jim mnoho úspěchů do života a dalšího studia. Poté je společně s třídní učitelkou Jiřinou Hlavatou ošerpovali. Absolventskou šerpu dostala i paní učitelka:-)

            Po prázdninách se naši deváťáci rozprchnou do nejrůznějších středních škol po celém kraji a začnou další etapu svého života. Jak přiznávají, loučení je těžké, ale na nový život se těší. Přáli bychom si, aby na naši školu vzpomínali jen v dobrém a vždy se k nám rádi vraceli. Hodně štěstí, DEVÍTKO!!!

          • Šesťáci v Draku
            23. 6. 2022

            Šestá třída se ve středu vydala do divadla. V Draku zhlédli inscenaci, která vychází z knihy Expedice: Můj milostný příběh švédské autorky Bey Uusmy. Děti sledovaly osudy tříčlenné expedice inženýra Andréého z 19. století. Tato výprava se neúspěšně pokusila dobýt severní pól s pomocí horkovzdušného balónu. Děti ocenily zpracování, použití kulis, rekvizit a také anglické titulky, které byly promítány na plátno umístěné nad jevištěm. Po skončení představení dostaly děti ve foyer pochvalu od paní uvaděčky za vhodné oblečení.

          • Závěrečné zasedání žákovského parlamentu
            22. 6. 2022

            Po občerstvení, které bylo odměnou za participaci na životě školy, členové žákovského parlamentu svými podpisy potvrdili aktivní podíl na práci v projektu „Otevřené partnerství a demokratické společenství: kreativita a iniciativa“, kde v rámci výchovy demokratického občana a etické výchovy rozvíjeli znalostní, dovednostní i postojovou složku své osobnosti na cestě k občanské zodpovědnosti.

          • Páťáci na záchrance

            21. 6. 2022

            V pátek 17. 6. 2022 navštívili žáci V. A leteckou základnu ZZS. Zde měli možnost prohlédnout si záchranářský vrtulník a seznámit se s prací pilota a lékaře.

          • Školní triatlon

            21. 6. 2022

            Zvládnout v plném nasazení po sobě jdoucí plavání, kolo a běh není žádná hračka. Přesvědčilo se o tom několik odvážných žáků z naší školy v areálu Stříbrného rybníka. Nejstarší kategorie musela absolvovat 300 m plavání, 7 km kolo a 2 km běh. S každou další kategorií se vzdálenosti snižovaly. Triatlonu přálo krásné počasí a v jednotlivých kategoriích musíme vyzdvihnout i dvě zasloužená a tvrdě vydřená medailová umístění. Zúčastnili se i jedinci z prvního stupně. Všem děkujeme za příkladnou sportovní reprezentaci školy.

          • Vyhlášení výsledků sportovního dne 1. stupně
            19. 6. 2022

            Nejúspěšnější účastníci sportovního dne získali za potlesku svých spolužáků diplomy a medaile. Gratulujeme všem oceněným a věříme, že i ti, co nedoběhli do cíle tak rychle, nedoskočili a nedohodili tak daleko, si sportovní den užili.

          • Deváťáci vzhlédli ke hvězdám

            19. 6. 2022

            Ve středu 15. 6. 2022 navštívil devátý ročník hvězdárnu v Hradci Králové. Pozorovali v planetáriu noční oblohu a poznávali různá souhvězdí. Poté zhlédli film o zkoumání vesmíru sondami Voyager 1 a Voyager 2 a v další budově pak pozorovali a zkoumali Slunce. Na konci se vydali planetární stezkou, která byla pro některé žáky náročná, ale k rychlejší chůzi je motivovala zmrzlina na Novém Hradci.

        • Z předškoláků školáci
          • Z předškoláků školáci
            16. 6. 2022

            Naši budoucí prvňáčci dnes při slavnostním pasování oficiálně vstoupili mezi školáky. Kromě plnění drobných úkolů, složení slibu prvňáka a slavnostního šerpování nastalo také, některými dlouho očekávané, setkání s budoucími učitelkami. 

            Přejeme všem dětem, ať je celý život provází touha po poznání, ať nacházejí zajímavé otázky a hledání odpovědí na ně ať je nikdy nepřestane bavit.

            Prvního září se budeme na všechny těšit

          • Sedmáci vyrazili za kulturou

            16. 6. 2022

            V pondělí 13. června se vydaly sedmičky do Divadla Drak, kde zhlédly představení na motivy knihy Jacka Londona Bílý tesák. Po skončení si žáci prohlédli dominanty centra města se zajímavým výkladem paní učitelky.

          • Osmáci nocovali ve škole
            16. 6. 2022

            V pátek převzala VIII. A štafetu od III. B a škola byla jenom jejich. Všichni si chtěli zařádit v tělocvičně, tančili na staré hity, chvíli hráli na schovávanou a po dobré večeři se pustili do úkolů pro hru Among us, kterou přenesli z online prostoru do prostor školy. Po půlnoci se všichni vydali na procházku po Svobodných Dvorech. V ranních hodinách se ve třídách rozhostil klid.

          • Dětský den ve Svobodných Dvorech

            15. 6. 2022

            Střílení z luku, skákání v pytli, hod na plechovky, překážková dráha, skládání puzzle a další sportovní i nesportovní disciplíny si mohly děti vyzkoušet na Dětském dnu, který v sobotu 11. června pořádala TJ Slavoj ve spolupráci s KMS Svobodné Dvory a naší základní školou.

            Počasí vyšlo na jedničku s hvězdičkou, soutěžilo se o zajímavé ceny, k dispozici bylo i občerstvení, co více si přát. Účast byla velká, děti soutěžily (některé i několikrát:-)), rodiče strávili čas přátelským pohovorem. Snad si to tedy všichni užili. 

            Budeme se těšit na setkání při dalších podobných akcích. 

        • Dětský den ve Svobodných Dvorech
          • Sportovní den 1. stupně
            15. 6. 2022

            Na cestu kolem světa po vzoru Philease Fogga z knihy Julese Verna se při pátečním sportovním dopoledni vydaly děti z prvního stupně. Během vtipných sportovních aktivit projely všemi světadíly: V Evropě se snažily s kufrem doběhnout na londýnském nádraží vlak, v Africe skákaly přes jezírko, v Asii odhazovaly těžké balvany z cest, v Austrálii unikaly před nebezpečnými hady, v Severní Americe uzavřely sázku o to, kdo se vícekrát trefí míčkem na cíl, v Jižní Americe s místními domorodci proběhly překážkovou dráhu a v Antarktidě se snažily co nejrychleji ulovit rybičky. Všem se podařilo nástrahy cesty kolem světa zdolat a kromě skvělého zážitku si všechny děti odnesly i zaslouženou odměnu.

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení