Aktuality

          • Zahájili jsme novou tradici halloweenského dlabání dýní

            28. 10. 2022

            V úterý 25. 10. 2022 uspořádala škola, ve spolupráci s KMS, 1. ročník halloweenského dlabání dýní pro rodiče s dětmi. Akce byla pro nás krokem do neznáma, netušili jsme, jaký bude zájem rodičů či žáků o tuto společnou akci. Během úvodních minut se zaplnily všechny připravené dílny a brzy byly rozebrány i dýně dodané místním farmářem. V průběhu akce panovala velmi přátelská atmosféra, včetně neformálních rozhovorů rodičů a pedagogů školy. Pestrost akce ještě doplnili starší žáci malováním na obličeje příchozích dětí. 

            Tento 1. ročník považujeme za úspěšné nakročení k dalším tradičním akcím školy a KMS podporující vzájemné setkávání rodičů, žáků a pedagogů naší školy.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Dlabání dýní
          • Den pošty
            26. 10. 2022

            Mnohokrát děkujeme všem korespondentům, kteří se zúčastnili oslav Mezinárodního dne pošty na naší škole a zaslali na adresu školy své velice nápadité dopisy i pohledy. Kreativita se našim žákům rozhodně nedá upřít, ať už se jednalo o hezkou básničku, pozdrav ze zahraničí, či sdílení zážitků na dovolených. Z tak velkého množství dopisů a pohledů bylo opravdu těžké vybrat jen jednu jedinou, tu nejoriginálnější korespondenci. Proto jsme se rozhodli, že oceníme nejlepších 5, a to především ty se zajímavým a netradičním pojetím. Výhercům gratulujeme a budeme se těšit na další várku dopisů v příštím školním roce.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Oznámení o zvýšení ceny stravného

            26. 10. 2022

            Z důvodu růstu cen potravin v současné době jsme nuceni přistoupit k navýšení cen stravného pro všechny žáky a zaměstnance školní jídelny, a to od 1. 11. 2022.

            Chceme i nadále strávníkům zajistit kvalitní suroviny na přípravu obědů, proto je navýšení ceny nevyhnutelné.

            Ceny dodržujeme podle výživových norem pro školní stravování dle vyhlášky MŠMT o školním stravování č.107/2005. Sb.

            Kompletní přehled cen obědů od 1. 11. 2022

            ZŠ:
            Strávníci ZŠ 7–10 let: 33
            Strávníci ZŠ 11–14 let: 35
            Strávníci ZŠ 15 let a více: 37 Kč (28 Kč zaměstnanci, 9 Kč FKSP)
            Cizí strávníci: 69 Kč (37 Kč potraviny, 31 Kč provozní náklady, 1 Kč zisk)
            Provozní náklady: 31 Kč

            Provozní náklady jsou připočteny k ceně obědu v případě neodhlášení obědu v případě nemoci (nepočítá se první den).

            Žáci jsou zařazováni do jednotlivých kategorií dle věku, kterého dosáhnou v daném školním roce (od 1. 9. do 31. 8.)

            Úprava cen stravného

            Autor článku: Adéla Bártová

        • Oznámení o zvýšení ceny stravného
        • Škola v přírodě pro třeťáky a páťáky je u konce
          • Škola v přírodě pro třeťáky a páťáky je u konce
            22. 10. 2022

            Předposlední den pobytu v Jeseníkách jsme vyrazili hned po snídani na turistický výlet do nedaleké vesničky Podlesí. Tady jsme se odměnili za první část cesty a v malém obchůdku s pultovým prodejem si koupili dobrůtky. Čekání jsme si krátili na místním dětském hřišti. Při zpáteční cestě jsme se trochu zapotili při stoupání do kopce, ale oběd jsme stihli včas. Po krátkém odpočinku jsme ještě zdobili trička, společně si zahráli venku hry a dokončili stavbu domečků v lese. Večer jsme za splnění sportovních disciplín a úkolů dostali diplomy a drobné ceny.

            V pátek před odjezdem jsme si ještě společně zazpívali a vydali se na cestu domů.

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročníku

          • Naše dívky se v okresním finále ve florbalu neztratily

            22. 10. 2022

            Velká gratulace patří dívkám z 8. a 9. tříd, které se zúčastnily a reprezentovaly naši školu na okresním finále ve florbale a umístily se na krásném 3. místě. Všem hráčkám děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

            Autor článku: Ria Vlasáková

        • Nedáš, dostaneš!
          • Nedáš, dostaneš!
            21. 10. 2022

            Okresní finále chlapců hostilo ty nejlepší florbalové týmy hradeckých základních škol. Kapitán týmu kluky losem přiřadil do skupiny se ZŠ Kukleny a ZŠ Josefa Gočára. První zápas proti domácímu celku jsme nedokázali proměnit šance a soupeř nás za to v druhém poločase dokonale potrestal. Bylo tak jasné, že je k postupu třeba porazit „gočárovku“. Brzké vedení dostalo kluky do euforie a do rozhozené soupeřovy obrany najížděla jedna akce za druhou. Bohužel opět žádná z vyložených šancí neskončila v síti a soupeř v poslední minutě rozhodl o své výhře. Kluci dnes byli v obou zápasech lepším celkem s více šancemi, a přesto skončili na děleném 5. místě. Takový je však sport a snad to kluky zdravě nabudí do dalších bojů – přeci jenom už postup do finále byl pro naši školu parádním úspěchem.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Třetí den školy v přírodě

            20. 10. 2022

            Třetí den jsme zahájili opět hudební rozcvičkou, abychom zvládli celý den v radostném pohybu. A to se nám podařilo.

            Běhali jsme štafety, kolo štěstí, hráli přehazovanou a fotbálek. Na chatě jsme si ověřili naše znalosti ve vědomostním kvízu. Den jsme zakončili zpíváním s kytarou a Mravenčí ukolébavkou. 

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročník

          • Další den třeťáků a páťáků na ŠVP
            18. 10. 2022

            Druhý den jsme začali taneční rozcvičkou z pohádky Zlatovláska. Dobře jsme se naladili na sportovní disciplíny i procvičování učiva. Postřehový závod nás zavedl k pramenu řeky Březná, kde „pršelo“ krásně zbarvené podzimní listí. Den třeťáci zakončili pokračováním stavění domečků, které se rozšířili na osady, a páťáci si zdobili trička. 

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročníku

          • Třetí a pátý ročník na škole v přírodě

            17. 10. 2022

            Severomoravská chata nás přivítala v podzimních barvách. Po obědě jsme vyrazili stavět mechové domečky a začali plnit úkoly v týmech. Za své výkony jsme byli odměněni sladkými knedlíky s borůvkami. 

            Autor článku: Lenka Felcmanová

        • Třetí a pátý ročník na škole v přírodě
          • Halloweenská party po celý den

            17. 10. 2022

            V úterý 25. října se budete bát. Nejprve si můžete užít hravou dopolední výuku a odpoledne od 16:30 na vás čeká Halloweenská párty, kterou pořádá ve spolupráci s naší školou Komise místní samosprávy Svobodných Dvorů. Všichni jste srdečně zváni a účastníci ve více či méně slušivých kostýmech dvojnásob :-)

        • Přes „mamuta“ s čipem
          • Přes „mamuta“ s čipem
            13. 10. 2022

            V případě pozdějšího příchodu do školy mohou žáci od dnešního dne využít k otevření dveří s mamutem i vlastní žákovské čipy. Systém je prozatím ve zkušebním režimu, prosíme tedy všechny o trpělivost, pokud by se vyskytla nějaká drobná porucha. 

            Žákům, kteří nebyli v době načítání žákovských čipů ve škole, nebo ho v daný den zapomněli, bude systém zprovozněn dodatečně.

            Podrobně se s režimem vstupu do budovy školy, který platí od dnešního dne, můžete seznámit zde.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Obrovský úspěch na matematickém orienťáku

            10. 10. 2022

            Po tříleté přestávce způsobené covidem uspořádalo Gymnázium J. K. Tyla soutěžní klání v matematice – soutěž Matematický orienťák pro dvoučlenné týmy žáků druhého stupně ZŠ a odpovídajících tříd nižších gymnázií. Ve velké konkurenci 33 týmů z různých základních škol a víceletých gymnázií Královéhradeckého kraje se naši žáci rozhodně neztratili. Naopak, náš tým ve složení Vojta Balcar a Tomáš Pavlík zvítězil a odvezl si zajímavé ceny. Dívčí tým, Táňa Dittrichová a Míša Málková, se umístil uprostřed startovního pole. Díky úspěchu našich žáků můžeme příští rok vyslat o jeden tým více.

            Autor článku: Hana Dvořáková

        • vítězové Matematického orienťáku
        • Půdní vestavba
          • Rekonstrukce půdy školy
            6. 10. 2022

            V pondělí 3. října 2022 škola získala do užívání část nově zrekonstruovaných prostor na půdě školy. V současné době stěhujeme do půdní vestavby nábytek a instalujeme rozvody WIFI sítě. Na půdě máme k dispozici 5 nových malých kabinetů, prostory pro individuální práci s žákem (doučování, ...) a zejména sborovnu školy napojenou na kuchyňku. Prostory sborovny a kuchyňky jsme uzpůsobili na velmi útulný výukový prostor, kde v pondělí 10. 10. přivítáme, po měsíčním azylu v Centru Andragogiky, třídu I. B, která je v současné době na škole v přírodě. Pro prvňáky jsme vytvořili kompletně vybavenou třídu s novým dotykovým LCD panelem, vzdělávací koutek i prostor s kobercem pro společné aktivity. Pevně věříme, že si naši prvňáčci nový půdní prostor oblíbí a úspěšně zde dokončí celý školní rok.

            Tým ZŠ Svobodné Dvory

            Autor článku: Pavel Balda

          • Pravidelné externí hodnocení výsledků vzdělávání žáků

            6. 10. 2022

            Na základě metodického doporučení ČŠI (kvalitní škola) přístoupí naše škola k pravidelnému externímu hodnocení výsledků vzdělávání našich žáků.

            Kvalitní externí hodnocení, včetně porovnání dosažených výsledků našich žáků s celorepublikovými průměry, dá každému žáku i rodiči relevantní informaci o aktuálních výsledcích výchovně vzdělávacího procesu, včetně návodu na stanovení dalších vzdělávacích cílů.

            Škola nastaví periodické testování žáků:

            • 3. ročník – celorepublikové testování SCIO
            • 6. ročník – celorepublikové testování SCIO
            • 9. ročník – regionální testování „Přijímačky nanečisto“

            V podzimním termínu od 1. 10. 2022 do 30. 11. 2022 bude na škole probíhat i národní metodické šetření ČŠI testování fyzické zdatnosti žáků 3. a 7. ročníku.

            Více se můžete dočíst zde.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Pravidelné externí hodnocení výsledků vzdělávání žáků
        • Florbalový křest dresů
          • Florbalový křest dresů
            6. 10. 2022

            Sportovní vstup do nového školního roku se chlapcům povedl na podtrženou jedničku. Černožlutá kombinace se valila turnajem v Novém Bydžově jako lavina a s každým dalším zápasem budila v soupeřích respekt ještě před úvodním písknutím. Krásné herní kombinace, pět zápasů, čtyři výhry. Před posledním zápasem již bylo jasné, že si kluci vybojovali postup, a tak ani těsná prohra v posledním zápase a druhé místo neubralo bojovníkům se sluncem na hrudi na úsměvu. Zbrusu nové dresy tak zažily postupovou premiéru a kluci se můžou těšit na okresní finále.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Akční třetí den školy v přírodě

            6. 10. 2022

            O tom, že děti budou mít ve středu bohatý program, jsme věděli. Ale že až tak! Hned v úvodu jsme slavili Kryštůfkovy narozeniny a svátek několika Elišek, které máme ve třídách. Ještě ráno si žáci museli nastartovat mozkové závity při Kimově hře a pak nás čekalo veliké překvapení. Na školu v přírodě za námi přijeli ZÁCHRANÁŘI. A to nejen ti „dvounozí“, ale také ti se čtyřmi packami. Předvedli nám úžasné cvičení, jak se zachraňují lidé při výjimečných situacích, dokonce jsme na vlastní oči vyzkoušeli pátrání po ztracených osobách, v našem případě, paní učitelky. Na závěr si děti mohly tyto vycvičené pejsky i pohladit.

            Jízda pokračovala odpoledními sportovně nabitými disciplínami do týmové hry. A protože dětem stále zbývalo ještě dost energie, odpolední program jsme zakončili společnou honičkou – Mrazíkem. Večer se nesl v divadelní atmosféře, kdy všechny týmy nachystaly pohádkové hádanky. Každý tým si připravil představení, kde ostatní hádali, o jaké pohádky se jedná. A že to byly herecké výkony! Jsme na děti moc pyšné. 

            Autor článku: Helena Fikarová

        • Akční třetí den školy v přírodě
          • Skvělé 4. místo na Floorball school cup
            4. 10. 2022

            Prvního florbalového turnaje letošního školního roku se zúčastnili žáci a žákyně 3. ročníku. Ve sportovní hale v areálu ZŠ Kukleny se našemu družstvu podařilo vybojovat skvělé, i když zcela neoblíbené bramborové 4. místo. V turnaji jsme dokázali 2x vyhrát a 3x těsně prohrát. Všichni předvedli velmi bojovný a odhodlaný výkon. Náš strážce branky vychytal i jasné tutovky soupeře a držel nás nad vodou. Zároveň naši hráči dokázali vsítit téměř 20 gólů. Úžasné. Nejlepší zápas jsme sehráli se ZŠ Štefánikova, kdy ze stavu 0:2 jsme šli nejdříve do remízy a gólem v posledních deseti vteřinách jsme zápas vyhráli. Pro některé účastníky to byl úplně první turnaj a pro některé dokonce první zkušenost s florbalem. Tento turnaj všem přinesl výborné zkušenosti do budoucích turnajů a soutěží. Moc děkujeme všem účastníkům za vzornou reprezentaci školy a těšíme se na jejich další úspěchy.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Prvňáci posílají slunečný pozdrav ze Severomoravské chaty

            4. 10. 2022

            Celé dopoledne je počasí ještě trochu napínalo, a tak čas využili ke tvoření. Pod šikovnýma rukama dětí vznikala krásná trička, a jakoby natisknutá sluníčka přivábila i to opravdové. Odpoledne s radostí vyrazili ven. Čekalo je sportování, hry a zábava. Bystrá očka a rychlý krok si děti procvičily při postřehovém závodě. Celý povedený den pak ještě vylepšila vynikající večeře, všemi oblíbené špagety:-) A co je čeká zítra? Nechte se překvapit, ale bude to bomba!

            Autor článku: Helena Fikarová

          • Prvňáčci dorazili na školu v přírodě
            3. 10. 2022

            Dnes se prvňáčci vypravili na průzkum Severomoravské chaty. Vysoko v horách, obklopen mlhou a deštěm, se autobus dostavil až do cíle.

            Děti se rozdělily do pokojů, vybalily si a pořádně se nadlábly. Po poledním klidu se rozdělily do šesti týmů a splnily první týmovou aktivitu. Počasí zatím nepřeje, a tak si prvních pár bodů do celotýdenní hry vybojovaly přímo ve velké společenské místnosti naší chaty. Den skončil vydatnou večeří – borůvkovými knedlíky!

            Autor článku: Martina Vinšová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení