Aktuality

          • Filipův pohár 2023
            13. 11. 2022

            Soutěž, která právě odstartovala a kde máme početné zastoupení… pojďme si ji představit.

            Filipův pohár je soutěž pro žáky 6. ročníků v rámci programu Finanční a digitální vzdělávání ČSOB pro školy. Soutěž probíhá formou aplikace, kde je pro děti připraven zábavný obsah – s Evkou a Evženem proniknou do světa financí a to jednoduchou a nenásilnou formou. Mezi kapitoly patří například: To nejdůležitější o penězích, Hospodaření domácnosti, ale také Moderní platební metody, Zodpovědné zadlužování nebo Online bezpečnost. Za plnění úkolů děti sbírají zlaťáky a získávají odznaky.

            Naš cíl pro tento rok není malý, chceme postoupit do celostátního kola, a proto musíme získat jako škola co nejvíce zlaťáků v kraji. Věříme, že se to našim šikovným šesťákům podaří.

            Držte nám palce.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Můj charakter: dlouhodobý projekt pro deváťáky
            6. 11. 2022

            Po dobu posledního školního roku si každý deváťák vytvoří svůj osobní deník „Můj charakter“. Projekt povede k zamyšlení se nad svým charakterem, nad vhodnou volbou střední školy i o světě kolem nás.

            Deváťáci mají za sebou první lekci, kde zásadní otázka zněla: Proč na charakteru záleží?

            Po vzoru Komenského „Škola má být dílnou lidskosti, nikoliv mučírnou ducha“ budeme v hodinách výchovy k občanství řešit dobro a formovat charakter.

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Druháci nocovali ve škole

            3. 11. 2022

            Děti z 2. ročníku poprvé zažily spaní ve škole. Měly velkou radost, že si můžou společně tento večer užít. Energie měly na rozdávání a po společném hraní pokračovaly ve víru tance. Jejich pohybové kreace byly vskutku originální. V jejich nabitém večeru nemohla chybět stezka odvahy, která byla plná pavouků. Na konci samozřejmě čekala sladká odměna. Lepší usínání všem dětem zajistila pohádka o příšerkách, které v letošním roce obě třídy zdobí.

            Autor článku: Kateřina Hochmanová

        • Spaní ve škole
          • Liga tří škol
            1. 11. 2022

            Ve spolupráci se ZŠ Libčany a ZŠ Nechanice jsme dnes odstartovali sportovní projekt, ve kterém se žáci zúčastněných škol budou letošní školní rok potkávat v různých sportech a odlišných věkových kategoriích. Ligu odstartovali chlapci nejstarší kategorie fotbalem, který hráli na velké hřiště systémem 2 x 25 min každý s každým. První utkání jsme přesvědčivě porazili tým Nechanic poměrem 4:1, i když soupeř v posledních minutách hrozil nebezpečnými akcemi. Do druhého utkání jsme šli s respektem a měli jsme od minulého roku Libčanům co vracet. Naštěstí se povedl vstup do utkání a v průběhu jsme výborně střežili střed hřiště. Výsledek 3:0 tak korunoval první turnaj a vedoucí výchozí postavení v Lize tří škol. Za zmínku stojí fakt, že o všech našich 7 vstřelených branek se postaral jediný hráč. Tušíte, kdo je tento obávaný kanonýr?

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Ohlédnutí za Halloweenským dopolednem

            31. 10. 2022

            V zahraničí se slaví Halloween právě dnes 31. října, ale naše děti si užily dopoledne v maskách již o několik dní dříve. Nechyběly kostýmy, tancování a hraní. Zapojili se malí i větší žáci a pozadu nezůstali ani dospěláci.

            Autor článku: Milena Janáková

        • Jídelna
          • Novinky ze školní jídelny
            30. 10. 2022

            Jak jste si již určitě všimli, každý měsíc zařazuje naše školní jídelna do své nabídky nějaká nová jídla. V listopadu se můžete těšit hned na několik novinek. V jídelníčku nyní naleznete například: kuřecí po myslivecku s rýží, kuskus se zeleninou na kari s ledovým salátem, polomskou kotletu s těstovinami, máslový sekaný řízek s brambory sypanými pórkem, tilapii na indický způsob s dušenou rýží, nebo nejlepší játra vepřová s brambory a ledovým salátem.

            Automaticky přednastavenou volbu jídel na listopad si můžete upravit již nyní na www.strava.cz nebo v mobilní aplikaci. Přejeme všem dobrou chuť.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Zahájili jsme novou tradici halloweenského dlabání dýní

            28. 10. 2022

            V úterý 25. 10. 2022 uspořádala škola, ve spolupráci s KMS, 1. ročník halloweenského dlabání dýní pro rodiče s dětmi. Akce byla pro nás krokem do neznáma, netušili jsme, jaký bude zájem rodičů či žáků o tuto společnou akci. Během úvodních minut se zaplnily všechny připravené dílny a brzy byly rozebrány i dýně dodané místním farmářem. V průběhu akce panovala velmi přátelská atmosféra, včetně neformálních rozhovorů rodičů a pedagogů školy. Pestrost akce ještě doplnili starší žáci malováním na obličeje příchozích dětí. 

            Tento 1. ročník považujeme za úspěšné nakročení k dalším tradičním akcím školy a KMS podporující vzájemné setkávání rodičů, žáků a pedagogů naší školy.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Dlabání dýní
          • Den pošty
            26. 10. 2022

            Mnohokrát děkujeme všem korespondentům, kteří se zúčastnili oslav Mezinárodního dne pošty na naší škole a zaslali na adresu školy své velice nápadité dopisy i pohledy. Kreativita se našim žákům rozhodně nedá upřít, ať už se jednalo o hezkou básničku, pozdrav ze zahraničí, či sdílení zážitků na dovolených. Z tak velkého množství dopisů a pohledů bylo opravdu těžké vybrat jen jednu jedinou, tu nejoriginálnější korespondenci. Proto jsme se rozhodli, že oceníme nejlepších 5, a to především ty se zajímavým a netradičním pojetím. Výhercům gratulujeme a budeme se těšit na další várku dopisů v příštím školním roce.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Oznámení o zvýšení ceny stravného

            26. 10. 2022

            Z důvodu růstu cen potravin v současné době jsme nuceni přistoupit k navýšení cen stravného pro všechny žáky a zaměstnance školní jídelny, a to od 1. 11. 2022.

            Chceme i nadále strávníkům zajistit kvalitní suroviny na přípravu obědů, proto je navýšení ceny nevyhnutelné.

            Ceny dodržujeme podle výživových norem pro školní stravování dle vyhlášky MŠMT o školním stravování č.107/2005. Sb.

            Kompletní přehled cen obědů od 1. 11. 2022

            ZŠ:
            Strávníci ZŠ 7–10 let: 33
            Strávníci ZŠ 11–14 let: 35
            Strávníci ZŠ 15 let a více: 37 Kč (28 Kč zaměstnanci, 9 Kč FKSP)
            Cizí strávníci: 69 Kč (37 Kč potraviny, 31 Kč provozní náklady, 1 Kč zisk)
            Provozní náklady: 31 Kč

            Provozní náklady jsou připočteny k ceně obědu v případě neodhlášení obědu v případě nemoci (nepočítá se první den).

            Žáci jsou zařazováni do jednotlivých kategorií dle věku, kterého dosáhnou v daném školním roce (od 1. 9. do 31. 8.)

            Úprava cen stravného

            Autor článku: Adéla Bártová

        • Oznámení o zvýšení ceny stravného
        • Škola v přírodě pro třeťáky a páťáky je u konce
          • Škola v přírodě pro třeťáky a páťáky je u konce
            22. 10. 2022

            Předposlední den pobytu v Jeseníkách jsme vyrazili hned po snídani na turistický výlet do nedaleké vesničky Podlesí. Tady jsme se odměnili za první část cesty a v malém obchůdku s pultovým prodejem si koupili dobrůtky. Čekání jsme si krátili na místním dětském hřišti. Při zpáteční cestě jsme se trochu zapotili při stoupání do kopce, ale oběd jsme stihli včas. Po krátkém odpočinku jsme ještě zdobili trička, společně si zahráli venku hry a dokončili stavbu domečků v lese. Večer jsme za splnění sportovních disciplín a úkolů dostali diplomy a drobné ceny.

            V pátek před odjezdem jsme si ještě společně zazpívali a vydali se na cestu domů.

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročníku

          • Naše dívky se v okresním finále ve florbalu neztratily

            22. 10. 2022

            Velká gratulace patří dívkám z 8. a 9. tříd, které se zúčastnily a reprezentovaly naši školu na okresním finále ve florbale a umístily se na krásném 3. místě. Všem hráčkám děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

            Autor článku: Ria Vlasáková

        • Nedáš, dostaneš!
          • Nedáš, dostaneš!
            21. 10. 2022

            Okresní finále chlapců hostilo ty nejlepší florbalové týmy hradeckých základních škol. Kapitán týmu kluky losem přiřadil do skupiny se ZŠ Kukleny a ZŠ Josefa Gočára. První zápas proti domácímu celku jsme nedokázali proměnit šance a soupeř nás za to v druhém poločase dokonale potrestal. Bylo tak jasné, že je k postupu třeba porazit „gočárovku“. Brzké vedení dostalo kluky do euforie a do rozhozené soupeřovy obrany najížděla jedna akce za druhou. Bohužel opět žádná z vyložených šancí neskončila v síti a soupeř v poslední minutě rozhodl o své výhře. Kluci dnes byli v obou zápasech lepším celkem s více šancemi, a přesto skončili na děleném 5. místě. Takový je však sport a snad to kluky zdravě nabudí do dalších bojů – přeci jenom už postup do finále byl pro naši školu parádním úspěchem.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Třetí den školy v přírodě

            20. 10. 2022

            Třetí den jsme zahájili opět hudební rozcvičkou, abychom zvládli celý den v radostném pohybu. A to se nám podařilo.

            Běhali jsme štafety, kolo štěstí, hráli přehazovanou a fotbálek. Na chatě jsme si ověřili naše znalosti ve vědomostním kvízu. Den jsme zakončili zpíváním s kytarou a Mravenčí ukolébavkou. 

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročník

          • Další den třeťáků a páťáků na ŠVP
            18. 10. 2022

            Druhý den jsme začali taneční rozcvičkou z pohádky Zlatovláska. Dobře jsme se naladili na sportovní disciplíny i procvičování učiva. Postřehový závod nás zavedl k pramenu řeky Březná, kde „pršelo“ krásně zbarvené podzimní listí. Den třeťáci zakončili pokračováním stavění domečků, které se rozšířili na osady, a páťáci si zdobili trička. 

            Autor článku: tým ŠVP 3. a 5. ročníku

          • Třetí a pátý ročník na škole v přírodě

            17. 10. 2022

            Severomoravská chata nás přivítala v podzimních barvách. Po obědě jsme vyrazili stavět mechové domečky a začali plnit úkoly v týmech. Za své výkony jsme byli odměněni sladkými knedlíky s borůvkami. 

            Autor článku: Lenka Felcmanová

        • Třetí a pátý ročník na škole v přírodě
          • Halloweenská party po celý den

            17. 10. 2022

            V úterý 25. října se budete bát. Nejprve si můžete užít hravou dopolední výuku a odpoledne od 16:30 na vás čeká Halloweenská párty, kterou pořádá ve spolupráci s naší školou Komise místní samosprávy Svobodných Dvorů. Všichni jste srdečně zváni a účastníci ve více či méně slušivých kostýmech dvojnásob :-)

        • Přes „mamuta“ s čipem
          • Přes „mamuta“ s čipem
            13. 10. 2022

            V případě pozdějšího příchodu do školy mohou žáci od dnešního dne využít k otevření dveří s mamutem i vlastní žákovské čipy. Systém je prozatím ve zkušebním režimu, prosíme tedy všechny o trpělivost, pokud by se vyskytla nějaká drobná porucha. 

            Žákům, kteří nebyli v době načítání žákovských čipů ve škole, nebo ho v daný den zapomněli, bude systém zprovozněn dodatečně.

            Podrobně se s režimem vstupu do budovy školy, který platí od dnešního dne, můžete seznámit zde.

            Autor článku: Milena Janáková

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení