Aktuality

          • O líných čertech

            2. 12. 2022

            Díky krásnému představení divadla Jesličky a dětského folklórního souboru Červánek, v němž působí i naše paní učitelka Lenka Felcmanová, mohly dnes děti z prvního stupně poznat některé dávné tradice spojené s předvánoční dobou. Pohádka O líných čertech plná písniček a tance dětem naznačila, jak by to na světě vypadalo, kdyby se peklo zrušilo a čerti přestali plnit své povinnosti. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • VIII. A v knihovně
            2. 12. 2022

            Osmá třída se vydala do knihovny, aby odkryla smysl světových bájí, mýtů a pověstí. V dětském oddělení U Velryby si žáci zopakovali základní pojmy z literární teorie, zaposlouchali se do afrických a severských textů a čekalo je i nelehké luštění číselných šifer a týmové klání při hledání hlavních myšlenek textů. Na chvíli se také mohli vžít do role spisovatele a zkusili si napsat mýtus o vzniku větru nebo hvězd. 

            Autor článku: Zdena Nováková

        • Bez vody to nejde
          • Bez vody to nejde
            30. 11. 2022

            Nad významem vody pro život všech živých organismů, nad velkým koloběhem vody v přírodě, nad zdroji jejího znečištění, nad spotřebou vody v domácnostech a možnostech, jak jí šetřit, nad problémem s nedostatkem vody v některých oblastech světa a nad další spoustou problémů souvisejících s vodou se dnes pokusili zamyslet žáci ze IV. B ve Středisku ekologické výchovy SEVER.

            Pevně věříme, že i díky řadě zajímavých a zábavných aktivit, které dnes zažili, si toho co nejvíce zapamatují a nebudou se na vodu dívat jako na samozřejmost, ale jako na něco, čeho si musíme vážit a co je třeba chránit. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • 💜DĚTI DĚTEM💜

            30. 11. 2022

            „Pečeme“ perníčky pro charitativní sbírku na nemocné děti ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

            Autor článku: Zina Dušková

          • Tipovací soutěže k MS ve fotbalu 2022 v Kataru
            30. 11. 2022

            Mistrovství světa ve fotbalu 2022 v Kataru je v plném proudu a naši sportovní nástěnku v 2. NP zaplnil přehled základních informací o turnaji. Nadšenci fotbalu mohou denně sledovat výsledky zápasů, vstřelené i obdržené branky a spoustu dalších zajímavostí. O aktualizace se budou starat žáci z 8. A.

            A protože MS je velmi aktuální téma mezi žáky, tak jsme si pro Vás připravili i tipovací soutěže. Pojďme si rovnou představit první z nich. Otázka zní: ,,Kolik padne celkově gólů ve všech osmifinálových utkáních dohromady?"

            U nástěnky jsou připravené hlasovací lístky a boxy pro 1. a 2. stupeň zvlášť. Každý žák může do pondělí 5. 12. vhodit svůj tip do boxu a pak už jen sledovat a sčítat branky. K nástěnce stačí dorazit pouze s tužkou. A pozor, jelikož na škole panuje velká soutěživost, tak upozorňujeme, že každý má jenom jeden lístek v každé tipovací soutěži.

            Těšíme se na Vaše tipy, ze kterých pak vylosujeme jednoho šťastlivce, který obdrží cenu.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Moje třída – můj hrad

            30. 11. 2022

            Projekt Moje třída – můj hrad se blíží do finále. Žáci společnými silami dál zvelebují svoje učebny. 

            Autor článku: Zina Dušková

          • Den otevřených dveří
            30. 11. 2022

            Dne 7. 12. 2022 proběhne na naší škole Den otevřených dveří. Věříme, že náš program se vám bude líbit a celou akci si společně s námi užijete. Můžete se mimo jiné těšit i na tvořivé dílničky. Dobrovolným příspěvkem za materiál podpoříte Dětskou kliniku FN HK. Pokud budete mít chuť na kávu, čaj a něco dobrého k zakousnutí, můžete si zakoupit občerstvení v kavárnách žáků devátých ročníků. Společné odpoledne uzavře hudební vystoupení na parkovišti U Svatého Jana. Těšíme se na vaši účast.

            Autor článku: Ivana Kapustová

          • Výroba adventních věnců

            30. 11. 2022

            Minulý pátek druháčci tvořili Adventní věnce. Celý týden se na tvoření velmi těšili a to především proto, že jim s tvorbou přišli pomáhat rodiče nebo prarodiče. Při tvoření panovala příjemná a přátelská nálada, tavicí pistole pracovaly na plný výkon a originální věnce ozdobí v době Adventu nejednu domácnost. Z výrobků měly děti obrovskou radost.

            Autor článku: Ivana Kapustová

        • Adventní věnec
          • STIGA hokej
            30. 11. 2022

            Stolní fotbálek umístěný při vstupu do školy je žádanou aktivitou, a tak jsme včera uvedli do provozu i stolní verzi zimního sportu – ledního hokeje. Stiga lední hokej byl v obležení hned první přestávku, proto věřme, že nám všem dlouho vydrží. Žáci si můžou vybírat, zda chtějí hrát za Mountfiled HK nebo si zvolí Dynamo Pardubice. Tak začněte trénovat, v průběhu školního roku zařadíme turnaje v obou výše zmíněných aktivitách.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Setkání s návštěvou z USA

            25. 11. 2022

            Jak se žije v USA v horském státě Montana? To se mohli dozvědět žáci 7. třídy a 9. B na pondělní hodině angličtiny přímo od rodilých mluvčích Jill a July, které přijely navštívit naši školu. Po krátké prezentaci děti mohly konverzovat o tom, co rády dělají, co jedí, v jakých státech byly a dalších tématech, která je zajímala.

            Autor článku: Jindřich Mareš

          • Sedmáci na čaji U Velryby
            25. 11. 2022

            Čtvrteční dopoledne patřilo v sedmé třídě návštěvě knihovny. V příjemné atmosféře u šálku čaje tvořili žáci instagramové profily známých autorů, zinscenovali telefonní hovor mezi Boženou Němcovou a Karlem Jaromírem Erbenem a po té zmizeli mezi regály zajímavých knih, aby si mohli některé vypůjčit domů.  

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Výlet osmáků za historií a výtvarným tvořením

            25. 11. 2022

            Tuto středu se vydala třída VIII. A na výtvarně dějepisný výlet do Josefova. První cesta vedla do Umělecké kolonie Bastion, kde jsme si pod vedením zkušené sympatické výtvarnice Kláry vytvořili v rámci recyklačního programu krásné mozaiky. Všichni byli moc šikovní a odvezli si domů krásná umělecká díla. Prohlédli jsme si také úžasné prostory bastionu, kde našli svůj azyl výtvarní umělci a mají zde své ateliéry. Poté jsme se vydali do Prvního vojenskohistorického muzea, které je sice už touto dobou zavřené, ale pan majitel nám umožnil jeho návštěvu. Rozsáhlou a ojedinělou sbírku exponátů mapujících několik historických období a válečných událostí z celého světa ocenili hlavně chlapci. Výlet se velmi vydařil a nadmíru splnil očekávání.

            Autor článku: Zina Dušková

        • Osmáci v Bastionu
        • Kluci na florbalu
          • Florbalový turnaj
            21. 11. 2022

            Kluci v Předměřicích sehráli čtyři utkání proti kvalitním soupeřům a rvali se o každý gól. Nechyběly momenty radosti z proměněného trestného střílení ani naštvání z branek obdržených. Nakonec bylo vše o jedné brance, a kdyby ji kluci vstřelili, šli by do semifinále turnaje. Bohužel se tomu tak nestalo a kluci poznali, jak tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Turnaj zvládli s jednou výhrou, jednou prohrou a dvěma remízami.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Vybírám střední školu

            21. 11. 2022

            V termínu 11.–12. listopadu proběhl v Kongresovém centru Aldis již osmý ročník prezentace středních škol a zaměstnavatelů, kam se vydali i naši deváťáci. Žákům i jejich rodičům se zde představilo více než šedesát škol a firem nejen z Královéhradeckého kraje, ale i ze sousedních krajů. Při návštěvě tak mohli položit jednotlivým vystavovatelům konkrétní otázky týkající se jejich budoucího profesního uplatnění, mohli si popovídat se studenty či zástupci vedení škol, což jim jejich výběr jistě usnadní. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Deváté ročníky v divadle
            21. 11. 2022

            Už jste někdy přemýšleli nad tím, že by se podařilo zcela nahradit lidskou práci stroji? Přáli byste si mít doma robota? Jak by vypadal náš běžný den s takovým pomocníkem? Již před sto lety si Karel Čapek ve svém dramatu pohrával s myšlenkou vytvoření biologického stroje, jehož úkolem je nahradit lidskou práci. Herci Divadla Drak ve studiu Labyrint v představení R.U.R. 2.0 přivedli k životu Čapkovy roboty v nových souvislostech a děváťáci tak mohli přemýšlet o tom, jak se jeho dílo promítá do současnosti. Představení sledovali s velkým zaujetím, ocenili zejména jeho technickou stránku, kdy byly použity drony, vysílačky a audiovizuální technika. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Adventní čas se nezadržitelně blíží
            17. 11. 2022

            V předchozích dvou letech byl předvánoční čas negativně ovlivněn různými protiepidemiologickými opatřeními a každoroční oblíbené akce nebylo možné uskutečnit. Letos si již nic nenecháme pokazit.

            Přijměte tedy naše pozvání a přijďte k nám do školy načerpat trochu vánoční atmosféry.

            Na setkání s vámi se těší
            tým ZŠ Svobodné Dvory

            Autor článku: Pavel Balda a Milena Janáková

          • Vybudování sportovního areálu je nutností

            17. 11. 2022

            Dne 15.11.2022 bylo ustanoveno nové vedení našeho města. Škola, Komise místní samosprávy a Okrašlovací spolek Svobodné Dvory sestavily společný dopis pro nové vedení města a zastupitelstvo s objasněním důvodů pro nezbytnost neprodlené realizace projektu výstavby sportovního areálu v našem obvodu. Budeme Vás informovat o dalších případných jednáních v této otázce.

            Spolecny_dopis_sportovni_areal_Svobodne_Dvory.pdf

            Autor článku: Pavel Balda

        • Vybudování sportovního areálu je nutností
          • Nové číslo školního časopisu je na světě
            17. 11. 2022

            Redakční rada tvořena žáky druhého stupně připravila pod vedením Zdeny Novákové už třinácté číslo školního časopisu Hrom. Na jeho stránkách naleznete zajímavé rubriky, zábavné luštění i oblíbený komiks. Všem věrným i novým čtenářům přejeme pěkné čtení.

            Hrom_13.pdf

            Autor článku: Milena Janáková

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení