Aktuality

          • Nemusí sněžit. Stačí, když neprší.

            9. 1. 2023

            Výhled z okna nenaznačoval dobré lyžařské podmínky, ale minimum lidí a teplota kolem nuly zajistila doposud nejlepší lyžovačku. Sníh držel pevný až do pozdního odpoledne a na svahu bylo vidět výrazné zlepšení ve všech družstvech. Někteří zkoušeli řezané oblouky, jiní zatáčení v pluhu, ale všichni udělali velký individuální pokrok. Praxe v terénu byla doplněna i teorií ve společenské místnosti a večer byl zakončený soutěžními hrami.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Vyhlášení vítězů!
            9. 1. 2023

            Školní projektová akce v rámci Mistrovství světa ve fotbale 2022 zná své vítěze. Akce zahrnovala denní aktualizace výsledků, nejnovější zprávy z dějiště mistrovství, a to vše pod záštitou žáků VIII. A, kteří se denně o sportovní nástěnku starali. Součástí byly i tipovací soutěže pro žáky celé školy. Celkem byly vyhlášeny 3 tipovací soutěže. Všem účastníkům děkujeme za účast a jejich tipy a budeme se těšit na další velkolepou sportovní událost.

            Autor článku: Kateřina Zavázalová

          • Lyžařský výcvik – den druhý

            8. 1. 2023

            Všechno v pořádku, sníh na svahu drží. Sedmáci dnes dopoledne i odpoledne strávili na sjezdovce, kterou všichni, byť třeba s malou pomocí, úspěšně zdolali. Sil mají zatím dostatek, stejně jako sladkostí na pokojích. Večerní společenský program provázela bouřlivá soutěžní atmosféra, zítra pokračujeme ve zdokonalování.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Deváťáci se vydali za novými zkušenostmi a prezentačními dovednostmi
            8. 1. 2023

            V pátek 6. 1. využili žáci IX. B nabídky hradecké městské knihovny a v rámci zdokonalování se v mateřském jazyce se vydali na workshop, který byl tentokrát zaměřen na to, jak veřejně přednést vlastní text či referát, sdělit svůj názor, argumentovat a diskutovat.

            Pod vedením příjemné paní knihovnice si žáci vyzkoušeli, jak se připravit k prezentaci textu, jak pracovat s trémou, emocemi a hlasem. Tyto poznatky jistě ve svém životě a zejména při studiu bohatě využijí.

            Po celou dobu vládla mezi žáky pozitivní tvůrčí atmosféra. Na závěr jsme dostali možnost projít si všechna oddělení knihovny a prohlédnout si zdejší knihy i časopisy.

            Autor článku: Zina Dušková

          • Příjezd na Kačenku

            8. 1. 2023

            První den lyžařského a snowboardového výcvikového kurzu byl pro sedmáky pouze zahřívací. Společnými silami vynesli všechna zavazadla do pokojů, omrkli okolí lyžařského areálu a vyzkoušeli si první jízdy na sněhu. Zároveň se dnešek nesl ve znamení rozdělování do soutěžních týmů a vysvětlování základních lyžařských pravidel. Zatím mají sedmáci plno energie, tak se pokusíme ji zítra na svahu smysluplně využít a usměrnit.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Ptačí hodinka
            5. 1. 2023

            Pojďte se s námi zapojit s Českou společností ornitologickou do zimního sčítání ptáků (nejen) na krmítkách, které probíhá každoročně od ledna 2019. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý.

            Více informací naleznete v letáčku a u paní učitelky Pruskové. 

          • Tipy na rychločtení
            4. 1. 2023

            Hned po návratu z vánočních prázdnin se třída 9. A vypravila na známé místo. Paní knihovnice v kuklenské pobočce pro ně připravila praktické tipy na rychlé čtení, které se jim hodí nejen k přijímacím zkouškám, ale zejména do běžného života. Žáci si nejdříve zkoušeli rozostřit zrak na detail a na pozadí, následně zkoušeli přečíst co nejvíce slov během tří minut a pak odpovídali na otázky, které plynuly z textu. Všichni dostali nejen tipy na domácí trénink, ale také si ověřili, že pokud si při četbě vytvoří klidné prostředí, dokáží se lépe soustředit na obsah textu. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2023

            22. 12. 2022

            Milé žákyně, milí žáci, vážení rodiče,

            děkujeme Vám za spolupráci v roce 2022. Přejeme Vám krásné a šťastné prožití vánočních svátku, bohatého ježíška a co nejvíce zdraví, pohody a osobních, studijních i pracovních úspěchů v novém roce 2023.

            tým ZŠ Svobodné Dvory

          • Vánoce u Čapků
            28. 12. 2022

            V předvánočním týdnu se obě deváté třídy vydaly do Malých Svatoňovic, kde si žáci v Muzeu bratří Čapků prohlédli expozici věnovanou významným rodákům. V prvním patře, v bývalém bytě rodiny, si z úst paní průvodkyně vyslechli zajímavosti ze života sourozenců Heleny, Josefa a Karla. Žáci si v expozici prohlédli dobové dokumenty, kde je nejvíce zaujalo vysvědčení Karla Čapka. V druhém patře zhlédli expozici věnovanou pohnutému životu a tvorbě výtvarně nadaného Josefa Čapka. Pozornost žáků zaujaly nejen olejomalby, ale zejména karikatury pod názvem Diktátorské boty.

            Po prohlídce muzea vedly kroky žáků do blízkého parku věnovaného knížce Povídání o pejskovi a kočičce, kde si na jednotlivých výkladových panelech ověřili své znalosti příběhu z pera Josefa Čapka. Návštěvou Malých Svatoňovic si tak žáci mohli lépe představit dětství těchto významných osobností. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Adventní trhy

            22. 12. 2022

            Ve čtvrtek 21. prosince vyvrcholily týdny příprav a žáci se dočkali vánočních trhů. Naše škola se proměnila ve velkou tržnici a otevřela se všem návštěvníkům, rodičům, prarodičům i bývalým žákům, kteří se chtěli naladit na vánoční notu. Chtěli bychom poděkovat všem žákům a učitelům, kteří se na přípravě trhů podíleli a také rodičům, kteří obohatili naše stánky o krásné výrobky a rovněž všem milým zákazníkům.

            Autor článku: Zina Dušková

        • VI. A na zámku
          • VI. A na zámku
            22. 12. 2022

            Třída VI. A v pátek 16. 12. navštívila zámek v Potštejně. Dozvěděli jsme se více o tradičních vánočních zvycích, prožili jsme betlémský příběh, kde se někteří stali přímo aktéry představení :) Celou prohlídku zámku jsme zakončili v zámecké cukrárně a místním Pohádkově.

            Autor článku: Petra Pazderková

          • Liga tří škol – vybíjená

            22. 12. 2022

            V pořadí druhý turnaj Ligy tří škol se uskutečnil v Libčanech, tentokrát v hale a náplní byla vybíjená. Dvanáctičlenné smíšené týmy celé dopoledne bojovaly systémem každý s každým dvoukolově s následným play-off a samozřejmě soubojem o první místo. I přes výborné trefy chlapců a úhybné manévry dívek jsme bohužel doplatili na přílišné množství technických chyb a turnaj pro nás skončil 3. místem. Nicméně výsledky se v průběhu roku sčítají a průběžně mezi školami zatím držíme stříbrný stupínek. Všem děkujeme za předvedené výkony a vzornou reprezentaci školy.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Zkrácené vyučování

            20. 12. 2022

            Ve středu 21. 12. 2022 proběhnou na naší škole tradiční ADVENTNÍ TRHY a ve čtvrtek 22. 12. 2022 se rozloučíme s kalendářním rokem třídními besídkami. Z tohoto důvodu ve středu i ve čtvrtek odpadá odpolední vyučování. Podrobný rozpis konce vyučování jednotlivých tříd naleznete v následující tabulce.

            Ranní i odpolední družina bude v provozu beze změny.

            Konec vyučování

            Autor článku: Hana Dvořáková

        • Zkrácené vyučování
          • Dar pro dětské oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové
            18. 12. 2022

            Dne 7. 12. 2022 se v rámci Dne otevřených dveří uskutečnila na naší škole dobročinná sbírka. Návštěvníci si mohli vytvořit krásné dekorace v našich vánočních dílničkách nebo si odnést ručně vyrobený drobný dárek. Následným finančním darem mohli rodiče přispět do sbírky, jejíž cíl předem zvolil náš žákovský parlament. 

            Dobročinnou sbírku v adventním čase jsme pořádali zcela poprvé a mile nás překvapila její úspěšnost. Celkem se díky drobným darům vybrala úctyhodná částka 4 222 Kč. Škola za tyto vybrané peníze zakoupí dřevěné ozdobné dekorace na výzdobu dětské ošetřovny královéhradecké nemocnice, což symbolicky navazuje i na náš projekt „Naše třída – náš hrad“, během něhož si žáci vytvořili vstřícné a přívětivé prostředí ve svých třídách. Pevně věříme, že alespoň tímto symbolickým krokem zpříjemníme léčbu dětských pacientů v našem městě.

            Velice Vám děkujeme za pomoc s realizací tohoto dobročinného projektu a předkládáme Vám k náhledu objednané dekorace.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Kulturní zážitek v Klicperově divadle

            14. 12. 2022

            V úterý 13. 12. vpodvečer vyrazil divadelní kroužek na další představení do Klicperova divadla, tentokrát na představení Prašina. Poté se konala herecká autogramiáda.

            Autor článku: Zina Dušková

          • Prezentační dovednosti
            14. 12. 2022

            Chceš mluvit jako mluvčí? Deváťáci ví, jak na to. Žáci IX. A  zlepšovali  své prezentační dovednosti pod vedením paní knihovnice. Prostřednictvím videa objevovali chyby v mluveném projevu. Aby se sami správně rozmluvili, trénovali artikulaci pomocí jazykolamů a ve dvojicích zkoušeli udržet oční kontakt, nechyběl ani nácvik správného držení těla. Na závěr bylo jejich úkolem představit obsah neznámého výkladového textu ostatním tak, aby využili všechny natrénované dovednosti. Od teď už pro ně žádná prezentace, ani referát nebudou strašákem. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Tvoříme komiks

            14. 12. 2022

            Při další návštěvě knihovny objevovali žáci VIII. B s pomocí paní knihovnice originalitu komiksu. Seznámili se s různými profesemi, které se na jeho vzniku podílejí a sami si také mohli krátký komiks vytvořit.  

            Autor článku: Zdena Nováková

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení