Aktuality

          • Přijímačky nanečisto

            31. 1. 2023

            V úterý 28. února se budou po tříleté pauze způsobené proticovidovými opatřeními opět konat Přijímačky nanečisto. Žáci 9. ročníku královéhradeckých škol se rozjedou do jiných základních škol a budou mít možnost vyzkoušet si, jaké to je být v neznámém prostředí mezi neznámými lidmi, snažit se podat co nejlepší výkon v testu z českého jazyka a matematiky a obstát tak v nabité konkurenci přibližně 900 žáků.

            Věříme, že tato akce uklidní svědomité žáky, kteří se na ostré přijímací zkoušky poctivě připravují, a zároveň trošku probudí ty, kteří prozatím mají pocit, že je na vše ještě dost času.​​​​​​​

            Autor článku: Milena Janáková

        • včela
          • Výprava do včelího království
            31. 1. 2023

            Včelu medonosnou prozkoumali při pátečním projektovém dni z nejrůznějších úhlů naši čtvrťáci. Ve středisku ekologické výchovy SEVER se seznámili se stavbou jejího těla, vývojovými stádii, s jejími různými úkoly v průběhu života. Dozvěděli se, co je to rojení, co je ukryto v úlu, kde se bere med a mnoho a mnoho dalšího. 

            Vlastnoruční výroba svíček z včelího vosku byla krásnou tečkou za zajímavě stráveným dopolednem nabitým nejrůznějšími aktivitami. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • Míšo, do toho!

            25. 1. 2023

            Olympiáda dětí a mládeže pokračovala i v úterý 24. 1. Tento den nás zavezl autobus do Nové Paky, kde probíhala soutěž v krasobruslení. Měli jsme zde své želízko v ohni – Míšu Málkovou, která po krátkém programu byla na průběžném 3. místě.

            Po příjezdu na stadion probíhala ještě soutěž starších žáků. Měli jsme tak možnost vidět 7 nejlepších krasobruslařů v této věkové kategorii. Následovala přestávka, kterou jsme využili k procházce, a v blízkém parku jsme si zahráli koulovanou. Po té následovalo dlouhé čekání na naši závodnici.

            Míša startovala až ve 4. rozjížďce, ale čekání se vyplatilo. Už při rozcvičování na ledě jsme vyvěsili naše transparenty a trpělivě čekali na volnou jízdu Míši. Za našeho povzbuzování zajela Míša pěknou jízdu bez větších chyb a byla na průběžném 2. místě. Po ní měly ještě startovat dvě závodnice, takže jsme s napětím čekali, jak svou jízdu zvládnou ony. Obě se dopustily chyb a pádů, takže Míša o své 2. místo už nepřišla. Odjížděli jsme sice prokřehlí, ale moc spokojení, že jsme mohli být u toho. Třešničkou na dortu byla ještě výhra výtvarných pomůcek od KOH-I-NOOR.

            Autor článku: Hana Dvořáková

          • Pojďte hoši, dáme gól!

            23. 1. 2023

            Nedělním ceremoniálem na zimním stadionu v Hradci Králové odstartovala Olympiáda dětí a mládeže ČR. Tato vrcholná sportovní akce mladých talentů se pak naplno rozjela v pondělí a my chtěli být u toho. Již ráno před školou jsme mohli poznat, že žáci přípravu nepodcenili a ultras ze Svobodných Dvorů byli slyšet. Stadion ve Vrchlabí nabídl parádní přestřelku mezi Královéhradeckým a Libereckým krajem. Vítězství pořadatelů pečetili domácí střelou do odkryté branky a započali turnaj vítězstvím 5:3. Nadšení fanoušci pak byli oceněni závěrečnou děkovačkou. Průvod podporovatelů zavítal i na místní náměstí a spokojen s výhrou se vydal zpět do výuky.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Do Svobodných Dvorů se vrátí masopustní rej

            20. 1. 2023

            Rej maškar v masopustním období nezažily Svobodné Dvory přinejmenším několik desetiletí. Historická „pauza“ však definitivně končí a v neděli 5. února projde naší městskou částí průvod masek při prvním ročníku Svobodnodvorského masopustu, kterým chtějí místní založit novou tradici.

            Tradiční lidové masky a maškary v podání členů Dětského folklórního souboru Červánek vytvoří průvod s hudbou. K nim se mohou přidat místní a zejména děti, pro které je hlavně Okrašlovacím spolkem Svobodné Dvory akce pořádána.

            Masky se shromáždí v 9:30 hodin na rohu ulic Dvorská a Drtinova, kde maškary požádají rychtáře o svolení k obchůzce. Pak se průvod vydá po Dvorské, Cihlářské a Spojovací ulici až k Penzionu U sv. Jana, kde masky předvedou svůj rej s hudbou a tancem. Po cestě se průvod několikrát zastaví před domy, kde si maškary zatancují s panímámou a pantátou.

            Na celou akci Vás všechny srdečně zve Okrašlovací spolek Svobodné Dvory.

          • Krajské finále dívčího florbalu
            19. 1. 2023

            Předměřice se staly pro dnešní den reklamou na florbal. Dívky prvního stupně z celého kraje bojovaly o postup na republikové finále ČEPS florbal cupu. V naší nabité skupině Svobodnodvoračky nestačily pouze na budoucí finalisty turnaje a ve zbylých zápasech slavily vítězství nad ZŠ Úprkova a Bernarticemi. Do čtvrtfinále šly z třetího místa ve skupině, tým z Hostinného však rozhodl zápas individuálními výkony. Konečné 5. místo je úspěchem, ke kterému dívkám gratulujeme.

          • Další krok k výstavbě sportovního areálu

            19. 1. 2023

            Vážení rodiče a přátelé naší školy,

            nově utvořená rada našeho města vydala Programové prohlášení koaličních stran zastoupených v Radě města Hradce Králové pro volební období 2022–2026.

            V kapitole školství, výzkum a inovace je zahrnutý bod – zásadní podpora rozvoje projektu tělocvičen a venkovních hřišť (např. ZŠ Svobodné Dvory).

            Jsme velice rádi, že nové vedení našeho města zodpovědně vnímá předkládané věcné argumenty ze strany školy, Komise místní samosprávy i Okrašlovacího spolku Svobodné Dvory a upozorňují na nutnost realizace našeho projektu k zajištění nezbytných podmínek pro vzdělávání a volnočasové aktivity v našem obvodě.

            Jsme si i vědomi, že uvedení našeho projektu do programového prohlášení ještě neznamená samotnou realizaci projektu, ale je to další a velmi důležitý krok na naší společné cestě.

            K samotné realizaci projektu potřebujeme vykonat ještě další úkony, které opět budeme soustavně podporovat naší věcnou argumentací.

            V současné době je projekt ve fázi získávání územního rozhodnutí. Žádost byla podána, řízení bylo přerušeno pro doložení dalších podkladů. V současné době jsou všechny podkladové materiály předloženy, čeká se na vydání rozhodnutí, připomínkování a následné nabytí právní moci. Dle kvalifikovaného odhadu získáme územní rozhodnutí v jarních měsících tohoto roku.

            Poté bude následovat výběrové řízení ke zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení a stavbu, včetně získání stavebního povolení. Zastupitelstvo města odsouhlasilo dne 20. 9. 2022 zařazení potřebné částky na tuto zakázku do kapitálových výdajů pro rok 2023. V ideálním případě je tedy možné v kalendářním roce 2023 získat platné stavební povolení na základě zhotovené projektové dokumentace. 

            V tomto roce bude nutné hledat budoucí zdroje na financování projektu pro následující rozpočet města, včetně možnosti případného čerpání dotačních programů.

            Ve zcela idealizovaném případě bychom mohli v roce 2024 začít s výstavbou a v roce 2025 slavnostně otevírat tolik potřebný a vytoužený sportovní areál.

            Všichni chápeme, že ideální průběh se bude neustále potýkat s komplikacemi a zejména nalezení prostředků na samotnou výstavbu projektu bude velmi náročné. 

            Nicméně jsme nyní ve fázi, kdy už vidíme jasný scénář možné realizace. V součinnosti s Komisí místní samosprávy bude škola i nadále trpělivě přesvědčovat a předkládat argumenty všem zastupitelům města pro úspěšné dokončení našeho projektu.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Sportovní areál
          • Katka Zavázalová je zpátky v dresu!
            17. 1. 2023

            Extraligový tým žen Hradeckých Lvic aktuálně sráží řada zranění a absencí. Katka Zavázalová tak vyslyšela prosby klubu a po 3 letech se opět aktivně vrátila k basketbalu. Hradecký tým tak bude mít v záloze hráčku, která se nedávno rozloučila se svoji dlouholetou úspěšnou profesionální kariérou. Uvidíme, za jak dlouho se uzdraví zraněné Lvice a Katka se tak bude moct vrátit zase jen k trénování týmu kadetek Hradeckých Lvic.

            Přejeme Katce hodně štěstí a pevné zdraví a hlavně brzké uzdravení všem zraněným hráčkám. Zároveň bychom Vás chtěli pozvat na velmi prestižní utkání, resp. východočeské derby mezi Hradeckými Lvicemi a Karou Trutnov, které se odehraje 18. 2. 2023 od 16 hodin v Hradci Králové (TJ Sokol na Eliščině nábřeží 777).

            Najděte doma řehtačku a dorazte – všichni naši žáci mají i s doprovodem VSTUP ZDARMA (u pokladny stačí nahlásit heslo, které Vám bude zasláno přes Edupage).

            Autor článku: Hradecké Lvice

          • Den sedmý – závody „na běžkách“, diskotéka a odjezd
            14. 1. 2023

            Poslední den na nás čekal déšť, a tak lyžaři brázdili sjezdovku pouze dopoledne. Odpoledne jsme splnili alternativním a trochu úsměvným způsobem i výcvik běžeckého lyžování. Následovalo vyhlašování soutěží, předbalování věcí a hlavní bod dne jednoznačně vyhrála večerní diskotéka. Další ráno nás čekala již jen snídaně, přesun k autobusu a cesta domů. Doufáme, že si žáci z lyžařského a snowboardového kurzu vezmou ty nejlepší zážitky a ponesou si je s sebou po dlouhá léta. Všem zúčastněným děkujeme!

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Informační schůzky

            13. 1. 2023

            Dne 18. ledna proběhnou od 16:30 do 18:00 informační schůzky. Pro hladký časový průběh a minimum front čekajících rodičů na chodbách využijeme opět rezervační systém v EduPage. U všech vyučujících si tedy budete moci od pondělí 8:00 do středy 14:30 zarezervovat přesný termín, který Vám bude vyhovovat. Bez předchozí časové rezervace v systému EduPage nebude informační schůzka realizována.

            Rozmístění pracovníků školy na informační den bude zveřejněno u vstupu do budovy a zároveň na našich www stránkách.

            Návod na přihlášení ke konzultacím naleznete například zde.

            Na osobní setkání se těší
            tým ZŠ Svobodné Dvory

            Autor článku: Milena Janáková

        • Informační schůzky
          • Den šestý – závody
            12. 1. 2023

            Závody ve slalomu bývají vždy jedním z vrcholů lyžařského a snowboardového výcviku a nejinak tomu bylo i letos. Po vydatné snídani si závodníci rozdělili startovní čísla, vyzkoušeli sněhové podmínky a následně každého čekala dvě kola slalomu, ze kterých se počítal lepší čas. Velmi vyrovnané výsledky zajistily večer při vyhlašování salvy emocí a radosti. Školní slalomový závod ovšem není primárně o překonávání ostatních, ale o překonání sám sebe a to dokázali všichni bez výjimky. I přes absenci dětského vleku se začátečníci přes týden naučili sjíždět bezpečně svah a závěrečný slalom byl pro ně sladkou odměnou. Proto každý, kdo dnes závod dokončil, zaslouží obrovské uznání.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Kdo nepadá, jezdí pod svoje možnosti

            11. 1. 2023

            Do dnešního rána nás probudilo sluníčko a mrazivé počasí, čehož bylo třeba využít. Dopolední i odpolední program žáci strávili na sjezdovce. Snowboarďáci si postavili skokánek, zkoušeli jízdu na „switch“, lyžaři pak trénovali carvingové oblouky a trénovali slalom na závody. Součástí programu bylo i natáčení jednotlivých jízd a jejich večerní rozbor.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Stavíme sněhuláka!
            10. 1. 2023

            Z Orlických hor přinášíme další sněhové zpravodajství. Ranní teploty společně s mírným sněžením umožnily výkony na hranici možností a naše výprava se vesele proháněla na sněhu. Únava se již přihlásila o slovo a odpolední program byl odpočinkový, s výletem na Masarykovu chatu, kde žáci doplnili potřebné cukry a energii. Večerní přednáška na téma první pomoc na horách zakončila dnešní program a my se těšíme na zítřek.

            Autor článku: Tomáš Baťka

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení