Aktuality

          • Povzbuzení pro deváťáky

            12. 3. 2023

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Přijímací zkoušky se blíží a my bychom rádi povzbudili naše deváťáky do další aktivity v přípravě na ně. Snad pro Vás budou motivující i následující data.

            Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT zveřejnilo souhrnná data o úspěšnosti žáků u jednotných přijímacích zkoušek v 9. ročníku za rok 2022.

            Z podrobných výsledků vybíráme jednoduše čitelný a vypovídající údaj – percentil úspěšnosti našich žáků. Percentil vyjadřuje, kolik procent všech žáků mělo horší výsledky než naši žáci. V případě zcela standardního průměru se číslo rovná 50 %, tzn. polovina žáků má lepší výsledky, polovina žáků má horší výsledky. 

            V roce 2022 konalo jednotnou přijímací zkoušky 22 našich deváťáků a v průměru dosáhli na 65,1 percentil v Českém jazyku a 63,4 percentil v matematice.

            Z výsledků je tedy patrné, že naši žáci dosahují nadprůměrných výsledků při skládání jednotné přijímací zkoušky v 9. ročníku z obou předmětů. 

            Tyto údaje nám potvrzují i výsledky druhého hodnotícího parametru v devátém ročníku – výsledky projektu Přijímačky nanečisto pro školy Hradce Králové (2x druhé místo v posledních dvou ročnících).

            Uvedené údaje přijímáme zejména jako aktivační a motivační prvek do samotné přípravy žáků devátého ročníku na přijímací zkoušku. 

            Autor článku: Mgr. Pavel Balda

            Podrobné výsledky

            Barevné čtverečky ukazují umístění jednotlivých žáků – výraznější barva znamená vyšší koncentraci žáků v dané úspěšnosti. Na ose x je vynesena úspěšnost v ČJ od 0 do 100 %, na svislé ose úspěšnost v MA od 0 do 100 %. Kříž os znázorňuje střední úroveň úspěšnosti všech žáků. Naši žáci jsou zvýrazněny modrým bodem.​​​​​

          • Den plný jídla a jarních zvyků
            9. 3. 2023

            Od Tří králů přes jitrnice, Masopust až po Velikonoce se děti z I. B posunuly na každoměsíční návštěvě knihovny v Kuklenách.

            Dozvěděli jsme se o maskách zvířat a nadpřirozených bytostí, a dokonce i o různém jídle, které se v těchto časech podává. Až jsme z toho dostali hlad!

            Zjistili jsme také, že naši předci se velice dlouho postili a měli jen neděle k tomu, aby se najedli. To my jsme se najedli hned vzápětí, abychom utišili naše kručící bříško.

            Na závěr celého dne jsme si vyzkoušeli, jak umějí kluci vázat mašle pro nadcházející svátek, který sice bude až za měsíc, ale to nám vůbec nevadilo.

            Autor článku: Martina Vinšová

          • Komplikace v rekonstrukci – zastavení stavby

            9. 3. 2023

            Vážené žákyně, žáci a rodiče,

            z rozhodnutí investora stavby (zřizovatele) je v současné době oficiálně zastavena stavba v rámci rekonstrukce naší školy.  Zhotovitel rekonstrukce nedodržel předepsané technologie - provedl nevhodnou betonáž výtahové šachty (potvrzenou zkušebním ústavem). Z tohoto důvodu byla v pondělí 27. 2. 2023 stavba zastavena, s výzvou k předložení nápravy dané situace. Zhotovitel zatím nepředložil konkrétní kroky pro sjednání nápravy, nicméně se zřizovatelem už proběhlo jednání o dalším možném vývoji rekonstrukce a zejména případného vlivu na organizaci nového školního roku.

            Jako pravděpodobná se jeví varianta nového statického vyztužení stávající výtahové šachty s novým posudkem a změnou ve stavební dokumentaci. V krajní situaci může nastat i demolice stávající výtahové šachty a opětovná výstavba.

            Tyto uvedené kroky mohou negativně zasáhnout do plánovaného termínu dokončení rekonstrukce naší školy. V současné době nelze odhadnout možné časové zdržení či rozsah prací přesunutých za plánovaný termín dokončení (srpen 2023). Celá situace se může vyřešit i bez jakéhokoliv časového zdržení v termínu dokončení.

            Současný stav jsme museli se zřizovatelem řešit i z důvodu organizace zápisu do prvního ročníku na nový školní rok. Dle dohody budeme otevírat do prvního ročníku dvě první třídy. Může nastat opětovná situace jako v letošním školním roce, kdy bude jedna první třída začínat školní rok v náhradních prostorách mimo budovu školy. V současné době je zcela předběžné odhadovat celý vývoj situace, nicméně zejména vůči našim budoucím prvňáčkům je nutné tuto situaci zmínit a předem upozornit na uvedené případné komplikace v úvodu nového školního roku.

            Čekáme na další kroky zhotovitele a následně Vás budeme informovat o pravděpodobnějším vývoji stavby. 

            Pevně věříme, že i tyto případné komplikace zdárně překonáme a zase zajistíme všem našim žákům plnohodné vzdělávání.

            S přáním pohodového dne

            Mgr. Pavel Balda

             

          • Lyžařský výcvik – den třetí
            8. 3. 2023

            Včerejší mraky nezklamaly a do dnešního rána připravily našim lyžařům novou přibližně deseticentimetrovou vrstvu čerstvého sněhu. Z obavy, že na počátku března už třeba nebude dost sněhu, se nakonec podle vyjádření instruktorů vyklubaly nejlepší podmínky za celou sezónu.

            I naprostí začátečníci si dnes vyzkoušeli skutečný vlek a ti zdatnější si užívali poloprázdnou velkou sjezdovku. Všichni už se těší na zítřek. Snad počasí vydrží.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Sníh a sníh a sníh

            7. 3. 2023

            Dnešní příjezd k Janským Lázním sliboval skvělý lyžařský zážitek. Celé dopoledne se na naše malé lyžaře sypal čerstvý sníh a odstín nebe sliboval další sněhovou nadílku i na odpoledne. Zítra se tedy bude opět na co těšit.  

            Děti si vysloužily velkou pochvalu od instruktorů z lyžařské školy za své dovednosti a odvahu zkoušet nové věci. Ti nejzdatnější dnes vyrazili i na velkou sjezdovku s kabinkovou lanovkou. Pro mnohé to byl první takový zážitek a věříme, že není posledním.

            Autor článku: Milena Janáková

        • Sníh a sníh a sníh
        • Matematický maraton
          • Matematický maraton
            7. 3. 2023

            Již do své třetí etapy se posunul matematický maraton. Prvních „6 kilometrů“ v podobě nejrůznějších matematických a logických úloh s větším či menším úspěchem zdolalo téměř 150 žáků z 1. i 2. stupně. Včera se všem objevila mezi úkoly další „tříkilometrová“ výzva a do jejího plnění se mohou zapojit i ti, kteří prozatím jen z povzdálí pozorovali. 

            Tak neváhejte a zkuste pokořit nové tři úlohy.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Čtvrťáci zahájili lyžařský výcvik

            6. 3. 2023

            Kvalitu čerstvého krkonošského sněhu dnes měli možnost otestovat žáci ze 4. ročníku. Ukázalo se, že mnozí z nich už jsou zdatnými lyžaři, ale ani skupinka dětí, která se odvážně postavila na klouzající prkýnka poprvé, se neztratila a úspěšně zvládla první výcvikový den. Věříme, že už se všichni těší na zítřek.

            Autor článku: Milena Janáková

          • Vyhlašujeme literární soutěž na téma: POHÁDKY
            6. 3. 2023

            Soutěž bude probíhat od zítřka 7. března do pátku 10. března. V 1. patře na velké nástěnce je umístěno 26 fotografií z českých i světových filmových pohádek. Vyplňte co nejvíce názvů pohádek na přiložené lístečky (pod nástěnkou) a vhoďte do zelené krabice. Nezapomeňte připojit i svoje jméno a třídu. Soutěž končí v pátek ve 12 hodin. Vítězové budou vyhlášeni ve školních zprávičkách následující pátek 18. 3. 2023. Hodně štěstí!!

            Autor článku: Zina Dušková

          • Kytice Karla Jaromíra Erbena ve centru zájmu VIII. B

            4. 3. 2023

            Páteční dopoledne strávili žáci VIII. B v Knihovně města Hradce Králové ve Wonkově ulici. Po příchodu obdivovali výtvarné práce žáků Biskupského gymnázia na výstavě, která zdobí vestibul knihovny a pak se vydali do dětského oddělení, kde je čekalo bližší setkání s dílem východočeského rodáka Karla Jaromíra Erbena. Paní knihovnice nejprve zjistila, co už o spisovateli vědí a společně tak sestavili jeho medailonek. Poté dostali rozstříhané verše a měli je správně sestavit, následně je ve skupinách pantomimicky ztvárnili tak, aby ostatní žáci uhodli název skladby. Přestože se jedná o hororové básně, děti se u pantomimy dost nasmály. Paní knihovnice také žákům ukázala různá vydání této sbírky i jednu zvláštní, kterou ilustrovaly děti z Hradce a byla vydána u příležitosti výročí prvního vydání. Dalším úkolem našich žáků bylo správně složit komiksové zpracování jedné básně a na závěr všichni  mohli zhlédnout filmové zpracování básně Štědrý den. Po návratu do školy většina z nich zvládla recitaci úvodu Kytice. Mezi našimi žáky máme zdatné recitátory a dost možná i budoucí herce. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Druháci předávají pomyslnou lyžařskou štafetu čtvrťákům
            3. 3. 2023

            Dnešním dnem druhé třídy zakončily týden na lyžařském výcviku. Každý den si děti náramně užily. Dnes nesmělo chybět ani slavnostní zakončení. Odnesly si krásné diplomy a medaile.

            Od pondělí je na svahu vystřídají děti z našich čtvrtých tříd.

            Autor článkku: Kateřina Hochmanová

          • POZOR! POZOR! JARNÍ VÝTVARNÁ VÝZVA !!

            2. 3. 2023

            Vyzýváme všechny tvořivé lidičky k vytvoření PTAČÍHO HNÍZDA. Zvolená technika je libovolná, můžete kreslit, malovat, tvořit hnízda z proutí, papíru, vlny, slámy, ..., s vajíčky, ptáčky, samotná, ... Vaše výrobky poslouží k výzdobě školy při dnu Otevřených dveří. Výtvory noste do 14. 3. paním učitelkám Ivě Duškové nebo Zině Duškové. Prosíme připojte také svoje jméno a třídu. Každý výrobek bude odměněn. Moc se těšíme na vaše výtvory:-)

            Autor článku: Zina Dušková

          • O vítězném ornamentu je rozhodnuto
            2. 3. 2023

            Soutěž pro ajťáky o nejkrásnější ornament vytvořený ve Scratchi nebo Code zná své vítěze. Hlasující žáky i pracovníky školy nejvíce zaujal veselý a pestrobarevný ornament od Petra Č. Vítězi gratulujeme a všem ostatním děkujeme za účast. 

            Autor článku: Tereza Černá

             

             

          • Počasí našim „lyžníkům“ přeje
            1. 3. 2023

            Druhé třídy mají za sebou třetí den na lyžích. Pokroky jsou veliké. Počasí jim velmi přeje a azuro je zaručené na zbytek týdne. Někteří se už dnes posunuli na vlek. I naši začátečníci se již zítra na vlek dostanou.

            Autor článku: Kateřina Hochmanová

          • Přijímačky nanečisto jsou za námi

            1. 3. 2023

            Své znalosti prověřili naši deváťáci při včerejší generálce na příjímací zkoušky na střední školy v podobě městem pořádaného projektu Přijímačky nanečisto. Rozjeli se do dalších hradeckých základních škol, aby si tam vyzkoušeli, jaké to bude mezi neznámými lidmi a v neznámém prostředí za několik týdnů, až se budou účastnit skutečných přijímacích zkoušek na zvolené střední školy. 
            Svou úspěšnost v matematice a českém jazyce si mohou v porovnání s 684 dalšími zúčastněnými žáky všichni vyhledat v následující tabulce. 

            Výsledky + pořadí

            Z výše uvedených výsledků jsme si sestavili neoficiální porovnání úspěšnosti žáků za jednotlivé školy. Z tohoto porovnání vyplynulo, že naši žáci dosáhli nejvyššího průměrného počtu bodů v matematice, v českém jazyce se umístili v horní polovině a v součtu obou předmětů nám přináleží celkové druhé místo mezi 16 hradeckými školami. Tyto výsledky navázaly na předchozí ročníky, kdy jsme se vždy umístili na předních příčkách.

            Dosažené výsledky si musíme všichni vyložit pouze jako příjemný impuls do další fáze přípravy na přijímací řízení. Nelze výsledky z tohoto projektu brát jako kategorické či plně předvídající výsledek skutečného přijímacího řízení.  

            Milí deváťáci, využijte zbývající čas na přípravu co nejlépe, ať jste u oficiálních přijímaček ještě úspěšnější. Budeme Vám držet palce.

            Autor článku: Pavel Balda a Milena Janáková

        • Přijímačky nanečisto
          • Nezávislý komiks
            27. 2. 2023

            V minulém týdnu podnikla VIII. A výpravu za komiksem. V knihovně ve Wonkově ulici se díky úžasné paní knihovníci seznámili s mnoha významnými komiksovými díly a českými i světovými autory a pronikli alespoň částečně pod povrch teorie komiksu. Uvědomili si jejich vztah s dalšími díly, jako jsou například knihy či filmy, a zjistili, v čem spočívá jedinečnost a nenahraditelnost výrazových možností komiksu. Na závěr si žáci zkusili i vlastní komiksovou tvorbu, která byla velmi zdařilá stejně jako celé dopoledne.

            Autor článku: Zina Dušková

          • Druháci zahájili týden na lyžích

            27. 2. 2023

            Druhé ročníky vyrazily na lyžařský výcvik do Janských lázní. Počasí dětem přálo, sněhu je zatím dostatek a snad nějaký i přibude. První den se děti rozdělily do skupin. Nejlepší lyžaři pokračovali na sjezdovku Idyla, mírně pokročilí trénovali jízdu na menším kopci, aby se zítra mohli vydat na vlek. Začátečníci udělali hned první den veliké pokroky, všechny děti už sjely kopec a dokázaly zabrzdit.

            Autor článku: Ivana Kapustová

        • Testování tělesné zdatnosti žáků 2022
          • Testování tělesné zdatnosti žáků 2022
            25. 2. 2023

            Ve 3. a 7. ročníku probíhalo testování tělesné zdatnosti za účelem zjištění rozvoje čtyř fyzických schopností a zařazení do kategorií s ohledem na připravenost a bezpečnost jedince k provozování dané pohybové činnosti. Naše výsledky byly porovnány v kontextu žáků z celé ČR. Výsledky jsou zcela alarmující v celé republice a dokladují katastrofální rozvoj pohybových schopností u našich žáků. Necelých 40 % žáků v populaci má zcela neakceptovatelně rozvinuté schopnosti, jenž jsou vysoce rizikové pro provozování pohybové aktivity. Pouze 13 % žáků v populaci má schopnosti rozvinuté na odpovídající úrovni pro bezpečné provozování pohybových aktivit. Výsledky našich žáků korespondují republikový stav a zároveň nám potvrdili dlouhodobě zcela neutěšený stav prostorových podmínek pro provozování pohybových aktivit. Je úspěchem, že v jedné kategorii jsme dokonce dosáhli i  lepších výsledků než v celostátním průměru. Zcela zákonitě jsme dosáhli nejslabších výsledků v rozvoji vytrvalostních podmínek, jež vlivem prostorových podmínek nemůžeme nikde plnohodnotně trénovat a rozvíjet. 

            Výsledky nám jednoznačně ukazují, že je nutné pokračovat v úsilí o vytvoření plnohodnotných podmínek pro optimální rozvoj tělesné zdatnosti našich žáků.

            Rozbor výsledků zde

            Autor článku: Pavel Balda

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení