Aktuality

          • Hradec, město královen

            1. 5. 2023

            Sedmáci navštívili 25. 4. hradecké muzeum, aby se dozvěděli zajímavosti z historie Hradce Králové a doplnili si své znalosti z hodin dějepisu. Edukační program byl zakončen procházkou historickým centrem a seznámením s významnými památkami našeho města.

            Autor článku: Alena Fialová

          • Výtvarná výzva předčila očekávání
            30. 4. 2023

            Moc děkujeme všem, kteří se zúčastnili jarní výtvarné výzvy o ptačí hnízdo. Cílem této akce bylo objevovat, zkoumat a tvořivě pracovat na určitém tématu, šířit co nejvíce veselé a pozitivní nálady a naladit se na jaro. Sešlo se 10 opravdu nádherných rozmanitých výrobků, které zkrášlily prostory naší školy a potěšily nejednoho kolemjdoucího. Ještě jednou VELKÝ DÍK !

            Autor článku: Zina Dušková

          • Adrenalin I. A v Janských Lázních

            30. 4. 2023

            I. A minulý čtvrtek vyměnila školní lavice za místo v autobuse a vydala se směr Krkonoše. Výletním cílem byly Janské Lázně. A ne jen tak náhodou, jeli jsme navštívit spolužáky Dádu a Máťu. Již první část výletu byla tak trochu adrenalinová. Příjemná procházka lesní cestou se stala dobrodružnou, když jsme s dětmi přelézali a podlézali napadané kmeny.

            Kluci o naší výpravě vůbec nic netušili, a tak bylo překvapení veliké. Celá třída kluky téměř umačkala radostí. Absolvovali jsme krátkou prohlídku lázní a příjemnou procházkou, tentokrát bez stromů, jsme došli až na kolonádu, kde jsme si dali výbornou zmrzlinu.

            Pak nás čekal skvělý zážitek na Stezce v korunách stromů. Ač si někteří nebyli jistí, zda se vůbec na cestu vzhůru odhodlají, nakonec nad koruny stromů vystoupali úplně všichni žáci. Pokochali jsme se nádhernými výhledy na Černou horu i Janské Lázně a vydali se na cestu zpět. Pro některé to byl pořádný sešup, protože dolů jsme to vzali toboganem. Odvezli jsme si úžasné adrenalinové zážitky.

            Autor článku: Helena Fikarová

        • 1. A v Janských Lázních
          • Den s mojí třídou - VIII. B

            30. 4. 2023

            Ve čtvrtek 20. dubna absolvovala VIII. B „Den s mojí třídou“. Dopoledne bylo ve znamení společných her ve škole. V poledne jsme se přesunuli do centra Hradce Králové, využili nádherného počasí vyhlídkou z Bílé věže a seznámili se s významnými památkami. Závěr programu nám zpestřila paní učitelka Fialová zajímavým a poutavým povídáním o historii města. Pro všechny zúčastněné to byl prima vydařený den.

            Autor článku: Olga Kracíková

        • Výhled z Bílé věže
          • Můj charakter: dlouhodobý projekt pro deváťáky
            30. 4. 2023

            Ve vybraných hodinách výchovy k občanství si deváťáci vytvořili svůj osobní deník „Můj charakter“. Projekt vedl k zamyšlení se nad svým charakterem, nad vhodnou volbou střední školy i o světě kolem nás.

            Máme za sebou všech 10 lekcí, kde zásadní otázky zněly: Proč na charakteru záleží?

            Jaký je můj osobní sen? Prokázal jsem statečnost? Jsem spravedlivý? Mám pevnou vůli? Myslím kriticky? Jsem tu pro vás? Umím spolupracovat? Mám smysl pro humor? Jsem schopen sebereflexe?

            Po vzoru Komenského „vůbec nelze připustit, aby se mládež zaměstnávala ve školách věcmi, s nimiž si později nemůže nic počít, nýbrž věcmi, potřebnými pro životní praxi,“ gratulujeme k dobrému charakteru.

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Agapornis růžohrdlý podruhé

            26. 4. 2023

            V úterý 25. dubna čekala 6. ročník netradiční hodina Přírodovědných a Technicko digitálních praktik. Do školy opět zavítal pan Jirka Vojtěch, chovatel agapornisu růžohrdlých a předseda Specializované organizace ČSCH Exotáři Východních Čech. Žáci se seznámili s chovem a výcvikem exotických ptáků. Přednáška byla obohacena představením živých Agapornisů výstavního typu. Na závěr byla shlédnuta zajímavá videa světových zoologů z deštného pralesa.

            Autor článku: Jana Karlíková

          • VI. A se vydala na výlet do fantazie
            26. 4. 2023

            Tvůrčí atmosféra ovládla několik hodin výtvarné výchovy v VI. A, kdy žáci dostali za úkol vytvořit ve skupinách model pohádkového či fantazijního města. Žáci při práci živě diskutovali, plánovali a tvořili a pod jejich rukama vyrostly obdivuhodné stavby. Nakonec ještě své výtvory představili ostatním spolužákům.

            Autor článku:  Zina Dušková

          • Okresní finále basketbalu
            26. 4. 2023

            Nový Bydžov se v pátek stal dějištěm velké bitvy o postup do krajského finále v basketbalu. Naším cílem byla hra, ve které nebudeme dělat zbytečné chyby a pokusíme se o častou střelbu. Nakonec jsme trápili i favority turnaje a turnaj zakončili výhrou v prodloužení. O celkovém 6. místu rozhodla až minitabulka a kluci zaslouží pochvalu za bojovnost a nasazení do posledních minut.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • IX. B testovala svou šikovnost na minigolfu

            26. 4. 2023

            Ve čtvrtek 20. dubna se naše IX. B vydala za golfem. 

            Nejprve jsme vyzkoušeli minigolf pod střechou. I když hřiště vypadalo na první pohled jednoduše, ukázalo se, že zdání klame. Umělý terén se všemi nerovnostmi, kopečky, předěly a dalšími záludnostmi zkoušel trpělivost a vytrvalost všech týmů. 

            Díky slunečnému počasí jsme poté využili i kouzelné venkovní hřiště. Vítězi se stali nejen hráči s nejmenším součtem úderů, ale všichni zúčastnění.

            Autor článku: Hana Šebestová

          • McDonald´s cup
            26. 4. 2023

            Fotbalový turnaj kategorie IV. a V. tříd na ZŠ Štefcova ukázal, že se neztratíme ani v mladších kategoriích. V průběhu měly naše výkony stoupající kvalitu a vystoupení na turnaji jsme zakončili výhrou, povedenými góly a houpajícími se medailemi na krku za konečné 3. místo. 

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Městské muzeum Jaroměř, laser game

            26. 4. 2023

            Plánovaná odstávka elektřiny poskytla deváťákům prostor jak k poznávání, tak pro zábavu. Vypravili se do nedaleké Jaroměře, aby si prohlédli nově opravené prostory Wenkeova domu, který byl jedním z prvních obchodních domů v regionu a nyní slouží jako muzeum. Žáci se rozdělili do skupin a v prostorách muzea vyhledávali informace o rodině Alberta Wenkeho, nebo v dílně zdobili fotografické rámečky po vzoru rodiny Wenke, která se věnovala dekoraci předmětů pomocí mušlí. Po návštěvě muzea se všichni proměnili v bojovníky v místní laser game aréně. Pro některé to bylo úplně poprvé. Bojovali vytrvale a zábavu si moc užili. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Okrskové finále v minifotbalu
            19. 4. 2023

            Pravé anglické počasí přivítalo fotbalisty na ZŠ Sever, týmy se rozcvičily a šlo se na plac. Hned úvodní bitva byla krásná podívaná a favorita celého turnaje, domácí tým, jsme hlavně v první půli pořádně potrápili a zahrozili několika šancemi. Bohužel kvalita soupeře byla na obrovské úrovni a konec zápasu ZŠ Sever překlopil i s naší nedůsledností na svoji stranu. Přesto můžeme hrdě prohlásit, že jsme byli pozdějším vítězům turnaje více než důstojným soupeřem a byl to nejlepší zápas turnaje. Chlapci obsadili konečné 4. místo.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Přespolní běh

            18. 4. 2023

            Ve čtvrtek 13. dubna se naše škola zúčastnila přespolního běhu, který se konal v okolí rybníka Biřička. Jedná se o druhý závod ze seriálu Hradeckého atletického poháru. I přes nepřízeň počasí to naši žáci nevzdali a bojovali statečně. Domů jsme si odvezli jedno krásné 2. místo. Všem zúčastněným gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. 

            Autor článku: Ria Vlasáková

        • Přespolní běh
          • Výuku oživili opeření krasavci
            18. 4. 2023

            V úterý 18. dubna navštívil hodinu Přírodovědných a Technicko digitálních praktik 7. ročníku chovatel výstavních agapornisů růžohrdlých a předseda Specializované organizace ČSCH Exotáři Východních Čech Jirka Vojtěch. Seznámil nás s chovem agapornisů, chovatelským zařízením a pořádáním výstav. Své vědomosti jsme si mohli ověřit v poznávacím kvízu exotických ptáků. Závěrem nás čekalo překvapení v podobě živých agapornisů výstavního typu. S chovatelem Jirkou Vojtěchem a jeho přednáškou se seznámí příští úterý i žáci 6. ročníku v hodině Přírodovědných a Technicko digitálních praktik.

            Autor článku: Tereza Černá

          • Hradecká laťka

            18. 4. 2023

            V úterý 28. března  se naše škola zúčastnila závodu ve skoku vysokém Hradecká laťka. Jedná se o první závod ze seriálu Hradeckého atletického poháru. Ve velké konkurenci jsme se neztratili a na bodovaných místech jsme si odvezli v kategorii dívek – přípravka 1. místo, jedno 2. místo mezi staršími žáky a dvě 4. místa v kategoriích mladších žákyň a dorostenců. Celkově se naše škola umístila na 8. místě z 15 zúčastněných škol. Všem zúčastněným gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. 

            Autor článku: Zdena Pávková

          • Co dělat v případě útoku (AMOK)
            18. 4. 2023

            Přednáška Policie ČR s nácvikem postupu UTEČ – SCHOVEJ SE – BOJUJ v případě útoku tzv. „aktivního útočníka“ byla určena žákům osmých tříd. Osmáci se seznámili s tím, kdo může být pachatelem, s jeho psychikou a pohnutkami k takovému útoku, včetně kazuistiky několika skutečných případů. Řešili bezpečné opuštění prostoru, různé možností se schovat, včetně zamezení vstupu pachatele přes dveře a v neposlední řadě, jak pachatele sami zastavit. 

            Autor článku: Hana Šebestová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení