Aktuality

          • (Ne)spaní ve škole

            14. 6. 2024

            I v letošním školním roce se žáci z V. B rozhodli utužit svůj kolektiv při nocování ve škole. Svou neutuchající energii nejprve vybili při společných hrách v tělocvičně školy, při nichž prokázali svou obratnost a schopnost spolupracovat v jakémkoliv týmu, čímž se stali vítězi opravdu všichni. Následoval tanec, vybíjená i hody na koš. Chybět nesměla ani pizza a další dobroty. V naprosté tmě nočních školních chodeb přišly na řadu i svítící tyčinky, které pobavily nejen děti, ale i paní učitelky. Všichni si třídní akci užili, a i když toho většina moc nenaspala, už se určitě těší na další akci.

            Autor článku: Milena Janáková

        • (Ne)spaní ve škole
        • Hradecké sportovní hry
          • Hradecké sportovní hry
            14. 6. 2024

            Ve středu večer byl hlavním tahákem atletiky Jakub Vadlejch, ve čtvrtek přebrali sportovní pozornost žáci naší školy. V Hradci Králové se konal vrchol školní atletické sezóny a žáci naší školy chtěli všem ukázat, že tam nebudou jen do počtu. Po vyhlášení všech disciplín jsme si odváželi pět individuálních medailí, což je obrovský úspěch. Za zmínění určitě stojí i několik dalších umístění těsně pod pódiem a co musíme vyzdvihnout, všichni tři účastníci naší školy ve skoku do výšky stáli na stupních vítězů. Hradecké sportovní hry jsou akcí, kde se vyhlašují nejen individuální výkony, ale i celkové pořadí škol v kategoriích. Mladší kategorie chlapců i dívek skončila shodně na 6. místě, starší žáci obsadili 8. místo ze všech zúčastněných škol. Děkujeme všem žákům, kteří nás v průběhu školního roku reprezentovali na atletických soutěžích.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Vodácký výlet IX. A

            14. 6. 2024

            Okolí řeky Jizery se stalo od pondělí do středy dějištěm závěrečného výletu deváťáků, kteří se odvážili nejen na rafty a kanoe, ale vyzkoušeli si i jízdu na koloběžkách, absolvovali pěší túru a jaké by to bylo spaní ve stanech bez opékání špekáčků na ohni, který si museli založit pouze s pomocí křesadla a přírodnin. Žáci splouvání řeky spojili s výukou základních vodáckých záběrů, vyzkoušeli si pozici kormidelníka i háčka a při snaze řídit loď rovně po proudu jsme se společně častokrát od srdce zasmáli. Hlavně ale doufáme, že si třída výlet užila a zůstane plno hezkých zážitků.   

            Autor článku: Tomáš Baťka

        • Vodácký výlet IX. A
          • V lese bylo krásně
            14. 6. 2024

            Ač sluníčko méně hřálo, 
            počasí nám přece přálo. 
            Z nebe kapky nepadaly,
            pěšky jsme si poťapali.

            V rybníkách je spousta vody,
            mohli jsme vidět různé tvory.
            Na otázky odpovědět,
            na zmrzlince si posedět.

            Roudnička, Datlík, Cikán a Biřička,
            byla to trošku honička.
            Stihli jsme ale i domečky postavit,
            a po cestě se závodem zabavit.

          • Pasování nových školáků

            14. 6. 2024

            Minulý čtvrtek proběhlo poslední setkání Klubu Předškolák. Žáci devátých ročníků pro děti, které je v našich lavicích od září vystřídají, nachystali úkoly, které prověřily jejich připravenost na školu. Na památku se děti mohly nechat vyfotit ve fotokoutcích. Budoucí prvňáčci byli v závěru odpoledního programu slavnostně pasováni na školáky. Dostali tričko, které určitě příští školní rok uvítají při společných školních akcích.
            Na děti se v září budeme moc těšit.

            Autor článku: Ivana Kapustová

        • Pasování nových školáků
          • Osmička v kempu Milovice
            12. 6. 2024

            Začátkem června navštívili žáci osmé třídy kemp v nedalekých Milovicích. Strávili tu dvě noci. Koupání a beach volejbal byl pro většinu hlavními aktivitami dne. Nebyla nouze ani o nové hry a zážitky. Nechyběl čas, který mohl každý využít, jak zvážil. Příjemné a hezké počasí umožnilo žákům být celé dny venku. Konec výletu zakončili opékáním a půlnočním překvapením.

            Autor článku: Jana Karlová, 8. tř.

          • IV. B v Laser Game

            12. 6. 2024

            Žáci IV. B hlasovali o výletě svých snů. Možností bylo více, ale vyhrála návštěva areálu Laser Game. Hra skvělým způsobem posílila týmového ducha třídy. Čtvrťáci byli rozděleni do dvou skupin a během čtyř her si mohli vyzkoušet nejen své strategické myšlení, ale i schopnost spolupráce a fair play hry. Po ukončení se posilnili svačinou. Abychom vykompenzovali pobyt v temné budově, vydali jsme se na prohlídku Šimkových sadů, kde jsme si osvěžili znalosti z přírodovědy. Všichni byli plni zážitků a emocí. Byl to skvělý den.

            Autor článku: Lenka Felcmanová

          • Adventure minigolf Kukleny
            12. 6. 2024

            Ve středu 5. 6. 2024 bylo krásné počasí, a tak se IV. A vydala vyzkoušet své dovednosti na minigolf. Všem se v příjemném prostředí dařilo na více či méně pokusů zdolat golfové jamky v celém areálu a nakonec se odměnili výbornou točenou zmrzlinou.

            Autor článku: Veronika Matějíčková

          • Prachovské skály šesťáky nadchly
            9. 6. 2024

            První výlet nasměrovali šesťáci do Českého ráje.

            Po deštivém ránu se počasí umoudřilo a z vyhlídky Míru nám dovolilo pohled na ústřední část Prachovských skal, Trosky i Ještěd. Z vyhlídky Český ráj jsme po kamenném schodišti sestupovali nejužším místem v Prachovských skalách – Myší dírou. Poté jsme již pospíchali na zasloužený odpočinek a občerstvení u Turistické chaty. Zde nás překvapila redakce ČT a stali jsme se součástí vysílání večerních Událostí.

            Dojmy ze skal vystihla Lenka slovy: „Sem by se měl přijet podívat každý a my se sem v devítce vrátíme.“

            Autor článku: Hana Šebestová

          • Děti z I. B už jsou také čtenáři

            7. 6. 2024

            Ve středu 5. 6. byly děti z I. B slavnostně pasovány na čtenáře. Musely prokázat svou odvahu u zkamenělé čarodějnice a nakonec uslyšely i hlas rytíře, kterého vysvobodily ze zakletí. Všichni svůj úkol zvládli skvěle a jsou z nich oficiálně čtenáři.

            Autor článku: Monika Jonášová

        • Prvňáčci na svém prvním školním výletu
          • Prvňáčci na svém prvním školním výletu
            4. 6. 2024

            Minulý týden se vydaly obě první třídy na průzkum ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Počasí dětem přálo, a tak mohly probádat všechny venkovní výběhy. Jednou z největších atrakcí byl pro děti, hned vedle surikat, lanový hrad, ve kterém si užily spoustu zábavy. Kromě vzpomínek na živá zvířata si každý odnesl domů také nového plyšového kamaráda. Určitě to nebyla poslední návštěva tohoto skvělého místa.

            Autor článku: Ivana Kapustová

          • Pasování čtenářů

            4. 6. 2024

            V pondělí byli žáci I. A pasováni v naší oblíbené kuklenské knihovně na čtenáře. Paní knihovnice na děti čekala společně se zakletým rytířem, kterého musely děti vysvobodit pomocí své znalosti všech písmenek. Svou odvahu děti prokázaly, když písmenka nosily ke zkamenělé čarodějnici. Všichni to zvládli na jedničku. Uvidíme, zda se podaří vysvobodit rytíře i kamarádům z I. B.

            Autor článku: Ivana Kapustová

        • Pasování na čtenáře
        • Volby do školské rady
          • Volby do školské rady
            4. 6. 2024

            Pro volby do školské rady byli nominováni:

            za zákonné zástupce nezletilých žáků:
            Ing. Michal Skaunic
            Ing. Petra Procházková

            za zástupce pedagogických pracovníků:
            Mgr. Milena Janáková
            Mgr. Veronika Syrovátková

            Volby se budou konat ve vstupní chodbě budovy školy v prostoru řádně označeném nápisem „Volební místnost pro volby do školské rady 2024“ v termínu:

            17. 6. 2024 v čase 08.00–17.00 hod. (volba zástupců ped. sboru)
            19. 6. 2024 v čase 16.00–19.00 hod. (volba zástupců rodičů)

            Výsledky voleb do školské rady budou vyhlášeny na elektronické úřední desce a vyvěšeny na vstupních dveřích do budovy školy, na adrese Spojovací 66, 503 11 Hradec Králové, a to do 3 dnů od konce termínu konání voleb.

            Přehled nominací

          • Dětský den pro celou rodinu

            2. 6. 2024

            Všem pořadatelům sobotní akce trošku pokazilo plány nepřející počasí, které zahnalo veškeré přípravy dovnitř sokolovny. I tak si děti i dospělí celé odpoledne užili. Velký dík patří všem organizátorům z TJ Slavoj, KMS Svobodné Dvory a KRPŠ při ZŠ Svobodné Dvory i našim paním učitelkám Zině Duškové, Martině Vinšové, Lence Felcmanové a Janě Karlíkové, které s žáky nacvičily hudební a divadelní vystoupení.

            Autor článku: Milena Janáková

        • Dětský den pro celou rodinu
        • Aranžovaná květina
          • „Kam po základce“ - workshop SŠSOG
            2. 6. 2024

            V pátek se osmáci vydali na exkurzi na Střední školu služeb, obchodu a gastronomie. Tento výjezd byl nejen skvělou příležitostí podívat se, jak to vypadá na střední škole, ale také umožnil získat inspiraci pro budoucí profesní volbu a další studium.

            Nejvíce žáky zaujala část věnovaná praktickému vyučování. Navštívili různé workshopy a dílny, kde se středoškoláci připravují na své budoucí profese. V dílnách pro kuchaře a cukráře jsme byli svědky přípravy dezertů a jiných pochoutek, které jsme mohli i ochutnat.

            Další zastávkou byly dílny pro obor kadeřník a kosmetička. Žáci si zde mohli nechat udělat tetování nebo nabarvit vlasy. Prohlídka pokračovala návštěvou workshopu pro obor sportovní management. Tady si osmáci otestovali svou obratnost, vytrvalost a reflexy. Zajímavou zastávkou byl také stánek zahradnického oboru, kde jsme měli možnost vidět ukázky vázání kytic a aranžování květin.

            Návštěva Střední školy služeb, obchodu a gastronomie byla pro žáky nejen zábavná, ale i poučná. Mnozí začali zvažovat volbu školy a téměř všichni se vraceli sytí, s dočasným tetováním či s nabarvenými vlasy. 

            Autor článku: Oliver Řehák, VIII. třída

          • Návštěva mobilní laboratoře EDU.Lab Škoda

            31. 5. 2024

            Ve dnech 28. 5. a 31. 5. navštívili žáci devátých ročníků Mobilní laboratoř Škoda EDU.Lab. Díky představeným technologiím v EDU.Labu mohli nahlédnout do zázemí jedné z největších automobilek ve střední Evropě. Na úvod se seznámili s elektrifikovaným automobilem Škoda Enyaq. Vyzkoušeli si, jak dlouho by museli šlapat na kole, aby baterii vozu nabili. Dále získali povědomí o moderních technologiích jako robotika, umělá inteligence, 3D tisk, virtuální realita nebo AI. Jako památku na návštěvu laboratoře si žáci odnesli svítící model auta Škoda vytvořený 3D tiskárnou.

            Autoři textu: Tereza Černá a Olga M. Kracíková

        • Učitelé
          • V září se na děti v jednotlivých třídách budou těšit...
            31. 5. 2024

            Školní rok 2023/2024 ještě neskončil, ale už jsou v plném proudu přípravy na nadcházející školní rok 2024/2025. První informace, které Vám již nyní můžeme oznámit, jsou jména učitelů, kteří se od září stanou hlavními průvodci jednotlivých tříd.

            I. A – Veronika Syrovátková
            I. B – Kateřina Josefová Víšková
            II. A – Ivana Kapustová
            II. B – Monika Jonášová
            III. A – Helena Fikarová
            III. B – Iva Dušková
            IV. A – Romana Kučerová
            IV. B – Jana Karlíková
            V. A – Denisa Hrochová
            V. B – Lenka Felcmanová
            VI. A – Alena Fialová
            VI. B – Tomáš Baťka
            VII. – Hana Šebestová
            VIII. – Petra Pazderková + Jiřina Hlavatá
            IX. – Zdena Nováková

            Všem přejeme úspěšný a pohodový závěr tohoto školního roku a v září všichni vykročíme pravou nohou vstříc novým poznatkům a zážitkům. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • Projektový den: Ochrana žáka za mimořádných událostí

            30. 5. 2024

            Čtvrteční dopoledne jsme věnovali nácviku chování za mimořádných událostí. Žáci se seznámili s pravidly, jak se chovat v situacích, které  nás mohou v životě potkat jako jsou například požár, povodeň, dopravní nehoda, únik plynu. Zároveň si zopakovali důležitá telefonní čísla integrovaného záchranného systému, poslechli si varovné sirény. Starší žáci si mohli vyzkoušet, co mají dělat, pokud by se na škole objevil aktivní útočník. Projektový den jsme zakončili nácvikem evakuace školy. 

            Autor článku: Hana Dvořáková

        • Projektový den: Ochrana žáka za mimořádných událostí
          • Psaní od srdce
            30. 5. 2024

            V rámci českého jazyka se žáci V. B naučili, jak napsat dopis se všemi jeho náležitostmi. Své znalosti uplatnili v praxi při psaní dopisů seniorům, kteří se nachází v domácím prostředí či v domovech pro seniory. Smyslem projektu Psaní od srdce je potěšit seniory a přispívat k odstraňování bariér mezi lidmi i generacemi. Projekt má za cíl mimo jiné upozornit na to, že senioři se často cítí osamělí, ale přitom mají v paměti mnoho zážitků a zkušeností, kterými mohou obohatit mladou generaci.

            Žáci V. B po seznámení s netradičním projektem dostali okamžitě chuť potěšit druhé. Součástí jednotlivých dopisů byla také malá pozornost pro adresáta, která byla opravdu od srdce. Žáci projevili solidaritu a upřímný zájem pomoct tam, kde je to potřeba.

            Autor článku: Denisa Hrochová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54
        503 11 Hradec Králové
        Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení