Aktuality

          • Osmáci opět na jevišti

            11. 4. 2024

            „Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“ Zvolání ze známé básnické skladby Karla Hynka Máchy Máj se stalo námětem pro divadelní ztvárnění, kterého se ujali osmáci při návštěvě knihovny. Osud spisovatele i příběh Máje znali z hodin literatury, knihovnice ho však mírně upravily a přenesly do současnosti na území Nového Hradce Králové. Pro herce tak bylo snazší se pomocí kostýmů převtělit do vybraných rolí a zinscenovat soudní přelíčení s Vilémem, kterého přesvědčivě ztvárnil Adam. Role Jarmily se ochotně ujala Laura. Na závěr účastníci soudního líčení hlasovali o trestu pro Viléma a oproti knize byli mírnější. Osmáci se shodli na tom, že bezmála dvě stě let starý příběh se klidně může odehrát v současnosti a téma lásky, viny a trestu je nadčasové.

            Autor článku: Zdena Nováková

        • Mamut ve Svobodných Dvorech
          • Mamut ve Svobodných Dvorech
            10. 4. 2024

            Už 125 let máme ve Svobodných Dvorech svého mamuta! V pondělí 8. dubna, na které připadl den výročí, uspořádal Okrašlovací spolek Svobodné Dvory v naší základní škole přednášku o okolnostech, souvislostech i zajímavostech mimořádného a zcela ojedinělého objevu české archeologie, kterým je svobodnodvorský mamut i dnes.

            Dr. Petr Čechák, archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové, představil nález a jeho význam z hlediska archeologie, ale i z pohledu společenských souvislostí, které vyvolal. Mimo jiné uvedl, že kosti mamuta by se měly stát součástí připravované expozice hradeckého muzea, v jehož depozitáři jsou trvale uloženy.

            Dr. Michal Šeba, předseda Okrašlovacího spolku, při té příležitosti vyzvedl skutečnost, že mamut ze Svobodných Dvorů je stále živým fenoménem, který má v kulturní paměti své pevné místo. Také proto se spolek rozhodl usilovat o vznik sochy mamuta a její umístění ve Svobodných Dvorech.

            Převzato z FB Svobodné Dvory HK

        • Mgr. Zdena Nováková se svými nejbližšími kolegy.
          • Pedagogická osobnost roku 2024
            7. 4. 2024

            Na konci března se v PETROF Gallery uskutečnilo slavnostní předávání ocenění Pedagogická osobnost roku 2024 města HK. Jsme velmi rádi, že mezi oceněnými osobnostmi, které jsou každoročně vybírány z řad pedagogů základních, mateřských a základních uměleckých škol zřizovaných městem Hradec Králové, byla i naše kolegyně Mgr. Zdena Nováková.

            Velice gratulujeme k zaslouženému ocenění a pevně věříme, že ji nikdy neopustí její obětavost, trpělivost a elán do výuky. Přejeme jí mnoho spokojených absolventů, kteří ocení její usilí o to, aby byli pro své další studium na středních školách co nejlépe připraveni, a to nejen v oblasti českého jazyka. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • 4. dubna – Den naruby

            7. 4. 2024

            Pravidla stanovená žákovským parlamentem byla naplněna a role se v tento den na naší škole obrátily. Žáci se ujali výuky, učitelé se postavili do pozic žáků. 

            Fantazii se meze nekladly, o překvapení nebyla nouze, a to zejména při plnění domácího úkolu, kdy outfit dotyčného měl představovat věc nebo bytost, která začíná na počáteční písmeno jeho jména. Rozmanitá fotogalerie je toho důkazem.

            Autor článku: Hana Šebestová

        • Děti v kostýmech
        • Matematický klokan 2024
          • Matematický klokan 2024
            7. 4. 2024

            I v letošním roce mohli naši žáci poměřit své schopnosti při řešení zajímavých logických úloh v mezinárodní soutěži Matematický klokanZ celkových 231 našich účastníků byli v jednotlivých kategoriích nejúspěšnějšimi řešiteli:

            Cvrček (2. a 3. ročník – celkem 72 soutěžících, průměrný zisk 40,5 bodů)
            1. místo – Dominika T. (III. A) 71 bodů
            2. místo – Stella S. (III. B) 70 bodů
            3. místo – Sam Š. (III. A) 64 bodů

            Klokánek (4. a 5. ročník – celkem 64 soutěžících, průměřný zisk 47,4 bodů)
            1. místo – Nikola P. (V. B) 98 bodů
            2. místo – Tomář Ř. (V. A) 83 bodů
            3. místo – Zuzana Č. (IV. B) 78 bodů

            Benjamín (6. a 7. ročník – celkem 46 soutěžících, průměrný zisk 34,1 bodů)
            1. místo – Daniel Ž. (VII. B) 67 bodů
            2. místo – Natálie K. (VI.) a Anna V. (VII. B) 56 bodů
            3. místo – Petr Č. (VI.) 55 bodů

            Kadet (8. a 9. ročník – celkem 49 soutěžících, průměrný zisk 39,3 bodů)
            1. místo – Tobias R. (IX. B) 80 bodů
            2. místo – Adéla C. (IX. B) a Nikodém W. (IX. A) 70 bodů
            3. místo – Jakub B. (IX. A) 60 bodů

            Všem účastníkům, a to nejen těm, kterým se podařilo získat nejvíce bodů, velice gratulujeme a přejeme jim mnoho zdaru v dalších ročnících této soutěže.

             Autor článku: Milena Janáková

          • Třeťáci v Bradavicích

            4. 4. 2024

            Naši třeťáci se na krátkou chvíli proměnili v žáky školy čar a kouzel v Bradavicích. Čekala je tajuplná a netradiční výuka zaklínadel, míchání lektvarů a dalších kouzelných aktivit. Nejprve je moudrý klobouk rozdělil do čtyř kolejí. Prefekty a průvodci se jim staly známé postavy z Harryho Pottera. Poté se šli všichni posilnit ke společnému stolu. Maminky připravily moc lahodné dobroty na posilněnou. Výuka probíhala průběžně po kolejích a děti mohly získat cenné body pro svou kolej. Zlatým hřebem večera se stala návštěva „Tajemné komnaty“. Pro někoho super dobrodružství pro jiné veliká zkouška odvahy. Po namáhavém a vzrušujícím večeru na děti čekal vytoužený pelíšek. Paní knihovnice jim na dobrou noc vyprávěla netradiční strašidelné pohádky, které se dětem moc líbily. S ranním rozbřeskem se již budili i naši kouzelníci. Po vynikající snídani následovala vytoužená tombola s hromadou odměn. Nevyspalí, ale plni nových zážitků, odcházeli žáci spokojeně domů.

            Autor článku: Jana Karlíková

        • Zveme vás na přednášku Mamut ve Svobodných Dvorech
          • Zveme vás na přednášku Mamut ve Svobodných Dvorech
            4. 4. 2024

             

            Mamut ze Svobodných Dvorů – senzace, která se zrodila 8. dubna 1899. Legenda východočeské a vlastně i české a evropské archeologie. Kulturní fenomén a stále živé téma doma ve Svobodných Dvorech.  

            V pondělí 8. dubna 2024, v den 125. výročí nálezu, pořádá Okrašlovací spolek Svobodné Dvory v ZŠ Svobodné Dvory přednášku archeologa Muzeum východních Čech v Hradci Králové Mgr. Petra Čecháka, Ph.D., která přiblíží okolnosti nálezu z roku 1899, i to, co znamenal v době svého vzniku a co znamená dnes.

            Vstupné zdarma. Srdečně vás zveme.

            Převzalo z FB Svobodné Dvory HK

          • Začtěte se do dalšího čísla školního časopisu Hrom

            2. 4. 2024

            Duben je pro základní školy měsícem ve znamení přicházení a odcházení. Na straně jedné probíhá v dubnu zápis do budoucích prvních ročníků, na straně druhé čeká deváťáky 12. a 15. dubna důležitý krok směrem k jejich dalšímu studiu – přijímací zkoušky na střední školy.

            Rozhovory na téma Přícházíme, odcházíme... i mnoho dalšího zajímavého naleznete v 18. čísle našeho školního časopisu. 

            18. číslo časopisu HROM

            Autor článku: Milena Janáková

          • Velikonoční literární kavárna V. B

            26. 3. 2024

            Minulý čtvrtek se v V. B konala velikonoční literární kavárna. Děti se na ni velmi těšily a dílčí aktivity plnily s nadšením. V úvodu proběhlo tradiční představení knih a byl zde oproti minulé literární kavárně větší prostor pro dotazy ostatních spolužáků. Jednotlivé knihy následně kolovaly mezi námi a každý mohl nahlédnout do míst, která ho zajímala. V závěru LK došlo také na film s velikonoční tématikou, ze kterého vycházela aktivita tvůrčího psaní. Děti si vyzkoušely nejen práci s trémou, lehkou formu improvizace, ale především rozvíjely celou řadu čtenářských dovedností, což podpořilo správné utváření čtenářského společenství ve třídě. Netradiční hodiny literatury jsme si moc užili a už se těšíme na další.

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Workshop Etická výchova v praxi
            26. 3. 2024

            Žáci 6. A navštívili workshop Etická výchova v praxi, který se konal na půdě PdF Univerzity Hradec Králové. Studenti etické výchovy se našich žáků s nadšením ujali a provázeli je po jednotlivých stanovištích, kde na ně čekaly zajímavé úkoly zaměřené na pozitivní ovlivňování postojů, hodnot a norem člověka. Žáci si užili dopoledne plné zábavy a zároveň se zlepšila jejich orientace v sociálních problémech. Workshop etické výchovy měl u žáků pozitivní ohlasy a určitě stojí za to ho navštívit.

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Nejpružnější Hradečák
            26. 3. 2024

            První ze závodů Hradeckého atletického poháru odstartoval ve čtvrtek skokem vysokým. Soutěž známá také jako Hradecká laťka probíhala tradičně na TJ Sokol v Hradci Králové. Pro naši školu znamená velký úspěch 1. místo v kategorii mladších žákyň. Skokani se neztratili ani v dalších kategoriích, kde zapisujeme i některá 4. a 5. místa. Pro zajímavost nejvyšší skočenou výškou z naší školy byl letos výkon 142 cm. Hradeckou laťkou považujeme letošní atletickou sezónu za zahájenou a těšíme se na další závody.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Florbalový turnaj

            26. 3. 2024

            Úterní dopoledne minulého týdne strávili mladí florbalisté v hale ZŠ Kukleny, kde bojovali o postup do další fáze soutěže. Výsledkově předčili základní školy ze Stěžer i Skřivan. K perfektnímu výkonu jim scházelo ještě porazit ZŠ Kukleny, což se nakonec ani po srdnatém výkonu nepodařilo. Kluci doplatili na neorganizovanost hry v prvních minutách zápasu a i když byli po zbytek zápasu lepším týmem, manko již stáhnout nedokázali. Do školy se tak vraceli s konečným 2. místem, ke kterému jim gratulujeme.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Deutsch an der Uni
            26. 3. 2024

            V rámci Pedagogických dnů navázali letošní deváťáci na tradici svých spolužáků a zavítali na Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Znalost německého jazyka jim umožnila zapojit se do únikové hry, kterou  připravili vyučující a studenti z Katedry německého jazyka a literatury. Na stanovištích žáci plnili různé úkoly, měli možnost komunikovat s rodilým mluvčím, používat umělou inteligenci, překládat texty, přiřazovat obrázky ke slovíčkům. Cílem bylo doputovat do tajemné komnaty, kde se seznámili s osobností spisovatele Franze Kafky. Všichni si odnesli nejen nové zážitky, ale i sladké či věcné odměny. 

            Autor článku: Kateřina Maurerová (IX. A)

          • Předškoláci prokázali svou znalost pohádky O Budulínkovi

            26. 3. 2024

            Ve čtvrtek 21. 3. se konal poslední Klub Předškolák před zápisem dětí do první třídy. Pomocí postaviček děti převyprávěly příběh, vyzkoušely si slabikování a také poznávaly první hlásku slov z pohádky. Děti se naučily Liščí mazurku, kterou lištičkám babička s dědečkem hráli před norou. Někteří si nakonec stihli lišku vyrobit pomocí jednoduchého origami.

            Autor článku: Martina Vinšová

        • Přijímačky nanečisto 2024
          • Přijímačky nanečisto 2024
            26. 3. 2024

            V úterý 27. 2. 2024 si žáci devátého ročníku vyzkoušeli přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky v rámci projektu Přijímačky nanečisto. Každý žák má přístup ke svým osobním výsledkům a zároveň se může podívat i na pořadí úspěšnosti v rámci ostatních žáků. Žáci naší školy potvrdili i v letošním roce v obou předmětech nadprůměrnou úspěšnost a opět se umístili mezi nejlepšími školami (celkově 4. místo z 20 škol, 922 žáků).  

            Ještě lepších výsledků dosáhli naši žáci v porovnání úspěšnosti za poslední 3 ročníky konání tohoto projektu. V součtu nám náleží 1.–2. příčka, v závislosti na způsobu vyhodnocení (pořadí či úspěšnost řešení).

            Tyto vynikající výsledky jednoznačně korelují i s daty ze společnosti Cermat o úspěšnosti našich žáků při jednotné přijímací zkoušce na střední stupeň. Za posledních 7 let se naše škola řadí mezi nejúspěšnější školy hradeckého okresu.

            Tyto výsledky musíme brát pouze jako povzbuzující podnět pro další a svědomitou přípravu našich deváťáků na skutečné přijímačky.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Jarní sběr papíru

            26. 3. 2024

            Nevíte, kam se starým papírem? Klub rodičů a přátel školy se o to postaral a zajistil na 20. a 21. května přistavení kontejneru k sokolovně. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • Velikonoční putování
            24. 3. 2024

            Stejně jako v loňském roce, i letos pro všechny zájemce připravil Klub rodičů a přátel školy Velikonoční putování po Svobodných Dvorech.

             

            Autor článku: Milena Janáková

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení