Aktuality

          • Velikonoční literární kavárna V. B
            26. 3. 2024

            Minulý čtvrtek se v V. B konala velikonoční literární kavárna. Děti se na ni velmi těšily a dílčí aktivity plnily s nadšením. V úvodu proběhlo tradiční představení knih a byl zde oproti minulé literární kavárně větší prostor pro dotazy ostatních spolužáků. Jednotlivé knihy následně kolovaly mezi námi a každý mohl nahlédnout do míst, která ho zajímala. V závěru LK došlo také na film s velikonoční tématikou, ze kterého vycházela aktivita tvůrčího psaní. Děti si vyzkoušely nejen práci s trémou, lehkou formu improvizace, ale především rozvíjely celou řadu čtenářských dovedností, což podpořilo správné utváření čtenářského společenství ve třídě. Netradiční hodiny literatury jsme si moc užili a už se těšíme na další.

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Workshop Etická výchova v praxi

            26. 3. 2024

            Žáci 6. A navštívili workshop Etická výchova v praxi, který se konal na půdě PdF Univerzity Hradec Králové. Studenti etické výchovy se našich žáků s nadšením ujali a provázeli je po jednotlivých stanovištích, kde na ně čekaly zajímavé úkoly zaměřené na pozitivní ovlivňování postojů, hodnot a norem člověka. Žáci si užili dopoledne plné zábavy a zároveň se zlepšila jejich orientace v sociálních problémech. Workshop etické výchovy měl u žáků pozitivní ohlasy a určitě stojí za to ho navštívit.

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Nejpružnější Hradečák

            26. 3. 2024

            První ze závodů Hradeckého atletického poháru odstartoval ve čtvrtek skokem vysokým. Soutěž známá také jako Hradecká laťka probíhala tradičně na TJ Sokol v Hradci Králové. Pro naši školu znamená velký úspěch 1. místo v kategorii mladších žákyň. Skokani se neztratili ani v dalších kategoriích, kde zapisujeme i některá 4. a 5. místa. Pro zajímavost nejvyšší skočenou výškou z naší školy byl letos výkon 142 cm. Hradeckou laťkou považujeme letošní atletickou sezónu za zahájenou a těšíme se na další závody.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Florbalový turnaj
            26. 3. 2024

            Úterní dopoledne minulého týdne strávili mladí florbalisté v hale ZŠ Kukleny, kde bojovali o postup do další fáze soutěže. Výsledkově předčili základní školy ze Stěžer i Skřivan. K perfektnímu výkonu jim scházelo ještě porazit ZŠ Kukleny, což se nakonec ani po srdnatém výkonu nepodařilo. Kluci doplatili na neorganizovanost hry v prvních minutách zápasu a i když byli po zbytek zápasu lepším týmem, manko již stáhnout nedokázali. Do školy se tak vraceli s konečným 2. místem, ke kterému jim gratulujeme.

            Autor článku: Tomáš Baťka

          • Deutsch an der Uni

            26. 3. 2024

            V rámci Pedagogických dnů navázali letošní deváťáci na tradici svých spolužáků a zavítali na Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Znalost německého jazyka jim umožnila zapojit se do únikové hry, kterou  připravili vyučující a studenti z Katedry německého jazyka a literatury. Na stanovištích žáci plnili různé úkoly, měli možnost komunikovat s rodilým mluvčím, používat umělou inteligenci, překládat texty, přiřazovat obrázky ke slovíčkům. Cílem bylo doputovat do tajemné komnaty, kde se seznámili s osobností spisovatele Franze Kafky. Všichni si odnesli nejen nové zážitky, ale i sladké či věcné odměny. 

            Autor článku: Kateřina Maurerová (IX. A)

          • Předškoláci prokázali svou znalost pohádky O Budulínkovi
            26. 3. 2024

            Ve čtvrtek 21. 3. se konal poslední Klub Předškolák před zápisem dětí do první třídy. Pomocí postaviček děti převyprávěly příběh, vyzkoušely si slabikování a také poznávaly první hlásku slov z pohádky. Děti se naučily Liščí mazurku, kterou lištičkám babička s dědečkem hráli před norou. Někteří si nakonec stihli lišku vyrobit pomocí jednoduchého origami.

            Autor článku: Martina Vinšová

          • Přijímačky nanečisto 2024

            26. 3. 2024

            V úterý 27. 2. 2024 si žáci devátého ročníku vyzkoušeli přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky v rámci projektu Přijímačky nanečisto. Každý žák má přístup ke svým osobním výsledkům a zároveň se může podívat i na pořadí úspěšnosti v rámci ostatních žáků. Žáci naší školy potvrdili i v letošním roce v obou předmětech nadprůměrnou úspěšnost a opět se umístili mezi nejlepšími školami (celkově 4. místo z 20 škol, 922 žáků).  

            Ještě lepších výsledků dosáhli naši žáci v porovnání úspěšnosti za poslední 3 ročníky konání tohoto projektu. V součtu nám náleží 1.–2. příčka, v závislosti na způsobu vyhodnocení (pořadí či úspěšnost řešení).

            Tyto vynikající výsledky jednoznačně korelují i s daty ze společnosti Cermat o úspěšnosti našich žáků při jednotné přijímací zkoušce na střední stupeň. Za posledních 7 let se naše škola řadí mezi nejúspěšnější školy hradeckého okresu.

            Tyto výsledky musíme brát pouze jako povzbuzující podnět pro další a svědomitou přípravu našich deváťáků na skutečné přijímačky.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Přijímačky nanečisto 2024
          • Jarní sběr papíru
            26. 3. 2024

            Nevíte, kam se starým papírem? Klub rodičů a přátel školy se o to postaral a zajistil na 20. a 21. května přistavení kontejneru k sokolovně. 

            Autor článku: Milena Janáková

          • Velikonoční putování

            24. 3. 2024

            Stejně jako v loňském roce, i letos pro všechny zájemce připravil Klub rodičů a přátel školy Velikonoční putování po Svobodných Dvorech.

             

            Autor článku: Milena Janáková

        • 200 let Bedřicha Smetany
          • 200 let Bedřicha Smetany
            17. 3. 2024

            Žáci naší školy si v uplynulých dnech připomněli život a tvorbu známého českého skladatele Bedřicha Smetany. Oslavili jsme tím jeho významné výročí – 200 let od jeho narození. Činnost, která se v různých ročnících obměňovala, spojovala jedno jediné jméno – Bedřich Smetana. Žáci netradičními způsoby vstupovali do nelehkého života tohoto velikána, ale i mistrovského umění hudebního genia. Pracovali společně, ve skupinkách i samostatně. Při tvoření používali nejen techniku moderního světa, ale i své vlastní vědomosti. Žáci potvrdili svou kreativitu a výbornou spolupráci.

            Autor článku: Jana Karlíková

          • Předškoláci a Budulínek

            17. 3. 2024

            Tento čtvrtek čeká naše budoucí prvňáčky poslední setkání Klubu Předškolák před Zápisem do 1. třídy. (12. – 13. 4. 2024) Děti si tentokrát připomenou pohádku O Budulínkovi. Těšíme se.

            Autor článku: Ivana Kapustová

          • Den otevřených dveří
            17. 3. 2024

            Ve čtvrtek 14. 3. 2024 se otevřely dveře naší školy veřejnosti. V dopoledních hodinách mohla veřejnost navštívit jakoukoliv vyučovací hodinu. Na odpoledne si učitelé připravili ukázky výuky různých předmětů. Tuto možnost využili převážně budoucí školáci. Děti si mohly vyzkoušet své znalosti angličtiny, matematiky a českého jazyka v různých kvízech, rébusech nebo na interaktivní tabuli. Kromě toho si mohly vyrobit autíčko ve školní dílně, zasportovat v tělocvičně nebo si vyzkoušet naprogramovat robota. Zájemci si  mohli odnést výrobek z výtvarné dílny. Ve volných učebnách byly vystavené učební materiály, výrobky a projekty našich žáků.

            Potěšila nás i návštěva bývalých absolventů. kteří ukončili zdejší docházku před 60 lety. Byli překvapeni, kolik nových věcí za tu dobu ve škole přibylo. Rádi zavzpomínali na dobu, kterou zde strávili.

            Autor článku: Hana Dvořáková

          • Zveme Vás na Den otevřených dveří

            4. 3. 2024

            Ve čtvrtek 14. března otvíráme naše dveře pro všechny rodiče a předškoláky, ale i pro další zájemce o nahlédnutí do výuky a o seznámení se s naší školou.

            V dopoledních hodinách bude možné navštívit běžnou výuku v jednotlivých třídách a odpoledne od 15:30 do 17:30 budou pro všechny zájemce připraveny ukázkové vyučovací hodiny, bude prezentována nabídka zájmových kroužků a osobně si budete také moci vyzkoušet různé výukové pomůcky.

            Na shledanou ve čtvrtek, těšíme se na Vás. 

            Tým ZŠ Svobodné Dvory

        • O nás...
          • O nás...
            11. 3. 2024

            Váháte, na kterou základní školu svého předškoláka zapsat? Naše škola může být tím správným místem pro úspěšný start do dalšího vzdělávání i budoucího života. 

            ZŠ Svobodné Dvory se Vám představuje

            Těšíme se na Vás i Vaše děti.

            Tým ZŠ Svobodné Dvory

        • Čím vším prošly moje boty
          • Čím vším prošly moje boty
            8. 3. 2024

            S hlasitým potleskem sdílíme, že se naši žáci i přes silnou konkurenci stali vítězi ve výtvarné a literární soutěži „Čím vším prošly moje boty“. Včera, dne 7. 3., proběhlo slavnostní vyhlášení a předání cen ve velkém sále Knihovny města Hradec Králové. Po boku svých nejbližších si výherci užili tento výjimečný den a už se těší na další výzvy. Veškeré výtvarné práce jsou vystaveny v dětském oddělení U Velryby.

            Ještě jednou gratulujeme všem oceněným z 1. i 2. stupně: Anně Viktorii Valentové, Nikole Popkové, Filipu Kollátorovi aTereze Pachelové. Děkujeme za krásnou reprezentaci naší školy!

            Autor článku: Denisa Hrochová

          • Návštěva z MŠ k Meteoru

            8. 3. 2024

            V pátek se do školy přišli podívat předškoláci z MŠ K Meteoru. Prvňáčci svoje kamarády mile uvítali a pomohli jim s plněním úkolů. Předškoláci si vyzkoušeli, jak budou už příští školní rok pracovat ve škole a jaké pomůcky u jejich práce mohou používat. Děti si společné chvíle moc užily.

            Autor článku: Ivana Kapustová

        • Preventista PČR ve škole
          • Preventista PČR ve škole
            7. 3. 2024

            V rámci prevence rizikového chování se na naší škole napříč prvním a druhým stupněm konaly besedy vedené preventistkou PČR.

            Druháci a třeťáci si ujasnili pravidla bezpečného chování v krizových situacích. Šestka nešetřila otázkami ohledně fungování složek IZS. Sedmičky a devítky řešily věk a trestní odpovědnost. Opět si ujasnili fakt, že každý má nejen práva, ale i povinnosti.

            Osmáci absolvovali program primární protidrogové prevence, který byl veden formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu. Příběh proložený soutěžní hrou, doplněný odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva se vztahoval k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem bylo vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak u dospívající mládeže právní vědomí, prohloubit diskusi o rizicích závislosti a zvýšit motivaci ke zdravému životnímu stylu.

            Autor článku: Hana Šebestová

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení