Aktuality

          • Školní výlet I. B

            30. 5. 2023

            V pondělí 29. 5. byla I. B na výletě v obci Úpice–Radeč. Zde měla za úkol poznat a dokonce si i zkusit některá farmářská řemesla. Dozvěděli jsme se:

            1. že naši předci byli velice vynalézaví s pomocí elektřiny i v kravíně, protože hnůj nemuseli tahat až na hnojiště.
            2. jak rychle se krmí krávy pomocí povozů na dlouhých tyčích uprostřed kravína.
            3. že ne každý čert je ten, kterého s sebou vodí Mikuláš. Tento čert pomáhal farmářům sklízet brambory pomocí drápů, které čerta velice připomínalo.
            4. jak není lehké přenášet vodu ve džbánu a ještě k tomu na vozíčku.
            5. že házet polínkem do koše může být i legrace.
            6. také, že pivo nemusí být vždycky jen kvašený chmel a alkohol. Také jsme jeho chuť patřičně ocenili po velmi náročném a horkém dni.

            Autor článku: Martina Vinšová

        • 1. B na výletě
        • 9. A na výletě
          • Období školních výletů je zahájeno
            30. 5. 2023

            Jako první se na školní výlet vydala IX. A. Po delším zvažování možných destinací společně vybrali kemp Drhleny, což se ukázalo jako skvělá volba. Areál zasazený v srdci přírody, obklopený lesy, nedaleko rybníka nabízí místo pro všechny příznivce outdoorových aktivit. Jakmile se deváťáci zabydleli v útulných chatkách, chtěli vyzkoušet vše, co areál nabízí. Přestože počasí bylo proměnlivé a chladné, často se přidával i déšť, neodradilo je to od basketbalu, volejbalu a fotbalu. Někteří vyzkoušeli zdejší minigolf a pustili se i do souboje na tenisovém kurtu. Když vysvitlo sluníčko, byla vhodná chvíle pro beachvolejbal. Největší oblibě se ale těšil stolní tenis, došlo i na turnaj všech proti všem. Když se ochladilo, přišel čas deskových her a přátelského povídání. Úterní dopoledne patřilo společné procházce po břehu Drhlenského rybníka s cílem na rozhledně Čížovka. Z výšky 320 metrů se téměř všichni, kdo netrpí závratí, kochali pohledem na Český ráj. Dobře viditelné byly Trosky a hrad Humprecht. Před odjezdem ještě někteří změřili síly v biliáru. Výlet byl pro deváťáky příjemně stráveným společným časem, na který budou určitě rádi vzpomínat. 

            Autor článku: Zdena Nováková

          • Cyklisté ze 4. ročníku

            30. 5. 2023

            První den tohoto týdne věnovali žáci 4. ročníku praktickému procvičení pravidel silničního provozu, která jsou nezbytná pro každého cyklistu. Za tímto účelem navštívili dopravní hřiště v Třebši, kde si ověřili svou schopnost ovládat kolo, hlídat při jeho řízení značky, semafory, ostatní účastníky provozu, ... Pro mnohé to bylo docela obtížné, přesto věříme, že získané dovednosti přispějí k jejich vyšší bezpečnosti při pohybu po veřejných komunikacích.

            Autor článku: Milena Janáková

        • 4. ročník na dopravním hřišti
          • Šperkaření
            30. 5. 2023

            V rámci pracovních činností se naše žákyně devátého ročníku pokusily o výrobu vlastních šperků. Vyzkoušely si základní činnosti s kovovým materiálem a zároveň uplatnily svou představivost a estetické cítění.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Ukrajinské pohádky

            30. 5. 2023

            V uplynulých dnech se třeťáci a čtvrťáci věnovali výzvě vydané Knihovnou města Hradce Králové: Ukrajinská pohádka. Na základě četby pohádek Rukavička, Jak slavík učil člověka moudrosti, Labutí husy a Legenda o Ukrajině výtvarně zpracovávali doprovodný obrázek. Ty nejzdařilejší obrázky knihovna vystavovala do 26. května v knihovně na Slezském předměstí. 

            Vernisáže se zúčastnila i Elenka O., která získala ocenění za 3. místo. Gratulujeme.

            Autor článku: Lenka Felcmanová 

        • Šachy od 9. ročníku
          • Závěrečná práce 9. ročníku
            28. 5. 2023

            V rámci závěrečné práce v pracovních činnostech naši deváťáci vytvořili dřevěnou hru šachy. Při výrobě si vyzkoušeli základy soustružení dřeva, seznámili se s jemným vyřezáváním dřeva lupénkovou pilkou a plně si vyzkoušeli základy lakýrnictví. Na výrobě se podíleli žáci obou tříd, dívky i chlapci, každý si vytvořil figurku dle vlastních představ. Výsledný výrobek má velmi vysoké dílenské zpracování a zejména vysokou užitnou hodnotu. Pevně věříme, že žáci v závěru školního roku výrobek ještě využijí ke zpestření přestávek při vyučování.

            Autor článku: Pavel Balda

          • Naše škola pomáhá

            28. 5. 2023

            V rámci vánočního dne otevřených dveří v prosinci 2022 se uskutečnila dobročinná sbírka za připravené vánoční tvoření v dílničkách či výrobky našich žáků. Školní parlament následně rozhodl, že výtěžek sbírky poputuje do Fakultní nemocnice na dětské chirurgické oddělení za účelem pomoci vytvoření příjemného prostředí pro dětské pacienty. Ve spolupráci s pracovníky dětského oddělení jsme zakoupili vhodné dětské dekorace a předali je k instalaci.
            Na fotografiích se můžete podívat na vynikající výsledek Vaší sbírky, který určitě potěší každého dětského pacienta a zpříjemní mu nucený pobyt na oddělení.

            Děkujeme oddělení dětské chirurgie za spolupráci a především Vám za poskytnuté finanční příspěvky. Pevně věříme, že v započaté dobročinnosti naše škola s rodičovskou veřejností bude i nadále pokračovat.

            Autor článku: Pavel Balda

        • Dekorace ve FNHK z dobročinné sbírky školy
          • Projektový den – Ochrana žáka za mimořádných událostí
            22. 5. 2023

            V pondělí na naší škole probíhal celý den projekt na téma mimořádných událostí. Všichni žáci se seznámili s pojmem mimořádná událost a jak se při ní chovat. Každá třída zpracovala nějakou situaci, kterou pak prezentovala svým spolužáků v paralelní třídě. Prvňáci zjišťovali, jak se mají zachovat, pokud v jejich blízkosti vypukne požár a bude vyhlášen požární poplach. Druháci si naopak museli poradit s povodní nebo dopravní nehodou. Třeťáci dostali za úkol zjistit vše, co se týká letecké nehody nebo vichřice. Čtvrťáků se týkalo vše spojené s výbuchem plynu nebo zemětřesením. Páťáci se zabývali situací okolo úniku nebezpečné látky. Žáci 2. stupně shrnuli všechny dříve získané informace a vytvořili prezentace např. na téma evakuace, způsoby varování, terorismu a jiných hrozeb.

            Během projektového dne jsme si také vyzkoušeli cvičnou evakuaci. I přes problémy s prostory školy všichni žáci i zaměstnanci opustili školu za 3:18 min. Projektový den nás naučil spoustu nových poznatků a my jen doufáme, že je nebudeme muset použít a pokud náhodou ano, tak budeme vědět, co máme dělat.

            Autor článku: Hana Dvořáková

          • Osmačky a deváťačky zazářily v basketbalu

            18. 5. 2023

            Krajské finále dívek pro nás skončilo krásným 2. místem a jen podtrhlo úspěšné tažení letošních osmaček a deváťaček sportovními turnaji. Totožné umístění v kraji vybojovaly dívky na podzim i ve florbale. Jediný soupeř, na kterého dívky nevyzrály, byli vítězové ze ZŠ Štefánikova, jinak všechny čtyři další zápasy dívky krásnými akcemi jednotlivců a týmovým duchem dotáhly pro nás do šťastného konce.

            Autor článku: Tomáš Baťka

        • Dívky na basketbalu
          • Testování ČŠI
            17. 5. 2023

            Od 17. 5. do 2. 6. 2023 probíhá na naší škole testování ČŠI – „Zjišťování výsledků vzdělávání žáků“.

            Žáci 9. ročníku budou vyplňovat testy z německého jazyka a dějepisu. Testování z cizího jazyka se netýká žáků s podpůrnými opatřeními.

            Autor článku: Hana Dvořáková

          • Rozhodnutí o přijetí k základnímu vzdělávání od školního roku 2023/2024
            15. 5. 2023

            Základní škola, jejíž činnost vykonává Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66, příspěvková organizace rozhodla svým ředitelem podle ustanovení § 46, § 165, odst. 2, písm. e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, a v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, následovně: 

            1. Na základě posouzení a vyhodnocení žádostí o přijetí k základnímu vzdělávání jsem rozhodl o přijetí k základnímu vzdělávání v Základní škole a Mateřské škole, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66, příspěvková organizace, uchazečů s těmito registračními čísly:​​​​​​​​​​​​​​

            Poučení: Toto oznámení bylo vyvěšeno na veřejně přístupném místě školy a na úřední desce školy dne 15. 5. 2023. Proti tomuto rozhodnutí je možné se odvolat ve lhůtě do 15 dnů od data vyvěšení tohoto rozhodnutí, a to prostřednictvím ředitele základní školy, jejíž činnost vykonává Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66, příspěvková organizace, ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje.

             

            2. Na základě posouzení a vyhodnocení žádostí o přijetí k základnímu vzdělávání v Základní škole a Mateřské škole, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66, příspěvková organizace jsem rozhodl u uchazečů s těmito registračními čísly:

            Poučení: Toto oznámení bylo vyvěšeno na veřejně přístupném místě školy a na úřední desce školy dne 15. 5. 2023. Proti tomuto rozhodnutí je možné se odvolat ve lhůtě do 15 dnů od data vyvěšení tohoto rozhodnutí, a to prostřednictvím ředitele základní školy, jejíž činnost vykonává Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66, příspěvková organizace, ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje.

             

            V Hradci Králové,  15. 5. 2023

            Mgr. Pavel Balda

            Ke stažení

          • Nejrychlejší Hradečák

            7. 5. 2023

            Jako každý rok jsme se účastnili soutěže Nejrychlejší Hradečák. Letošní ročník se nám vydařil, neboť naši žáci vybojovali ve velké konkurenci žáků ostatních hradeckých základních škol dvě cenné medaile- stříbro v kategorii žákyň a bronz v kategorii mladších žáků. Kromě skvělých sportovních výkonů, se vydařilo i počasí, které na sportovišti u hradeckého Sokola napomohlo ke skvělé sportovní atmosféře. Rádi bychom tímto chtěli poděkovat pořadatelům a hlavně reprezentantům naší školy, za skvělé sportovní výsledky. Sportu zdar!

            Autor článku: Ria Vlasáková

        • Nejrychlejší Hradečák
          • Pěvecké vystoupení I. A
            7. 5. 2023

            Minulý týden se žáci I. A pod vedením paní učitelky Heleny Fikarové zúčastnili vystoupení u příležitosti 20 let založení restaurace U SVATÉHO JANA ve Svobodných Dvorech. Dětem se vystoupení moc povedlo. V závěru programu se zopakovala ještě jedna písnička, do které se zapojily i děti, které se na vystoupení přišly podívat. Bylo milé, že se na slavnostní odpoledne přišli podívat i mnozí rodiče a prarodiče. Vystupující děti dostaly od majitelky malý dáreček. Všem zúčastněným moc děkujeme.

            Autor článku: Radka Hiršlová

          • I letos malujeme kamínky

            7. 5. 2023

            Po roce budou žáci naší školy opět malovat kamínky, které pomáhají.

            Výtěžek benefiční akce je určený pro Středisko rané péče Sluníčko, které pomáhá rodinám s dětmi s postižením v Královéhradeckém kraji. Péče je poskytovaná zdarma, v domácím prostředí dítěte.

            Rádi bychom vás zapojili i mimo čas výuky. Pokud najdete na procházce zajímavý kamínek, budete mít chuť doma něco tvořit, chcete pomáhat, malujte, tvořte, zapojte i další členy rodiny!

            Namalované kamínky noste paní učitelceA. Fialové do 22. června.

            Kamínky budou k prodeji v rámci mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů ve dnech 28.–29. června v Žižkových sadech v HK, oba dny od 15 do 20 hodin.

            Autor článku: Alena Fialová

        • Zpráva České školní inspekce
          • Zpráva České školní inspekce
            2. 5. 2023

            Vážení rodiče, žákyně a žáci,

            v měsíci březnu proběhla na naší škole periodická inspekční činnost České školní inspekce a zaměřila se na všechny oblasti vzdělávání ve všech střediscích (základní škola, mateřská škola, školní družina a školní jídelna). V souladu s naší otevřeností a transparentností zveřejňujeme úplnou inspekční zprávu na našich www pro Vaše bližší seznámení.

            Jsme velice rádi, že inspekční komise v souhrnných popisech podmínek, průběhu i hodnocení vzdělávání podrobně popsala naše nastavené systémy a skutečnosti, jež jsou plně v souladu se soudobými požadavky na poskytovatele vzdělávání. Velice si ceníme, že komise popsala naši výuku jako dobře organizovanou, odborně vedenou a pečlivě připravenou s nadprůměrnými výsledky žáků (zejména v externím hodnocení). Komise ocenila stabilní pedagogický sbor, pracující dle vhodně nastavených řídících a kontrolních mechanismů, širokou spolupráci s veřejností a zejména práci školního poradenského pracoviště. Na druhou stranu jsme obdrželi od komise i náměty na posílení činnosti v dílčích činnostech, na jejichž zlepšení už začínáme pracovat.

            Zprávu bereme jako zcela objektivní posouzení nastaveného směru naší práce s návodem na další postupné posouvání kvality našeho vzdělávání.

            Odkaz na inspekční zprávu:

            Inspekční zpráva 2023

            Autor článku: Pavel Balda

          • Co se skrývá za barvou

            31. 5. 2023

            Ve čtvrtek 20. 4. se I. B vypravila za poznáním barev do Galerie moderního umění. Paní Lydie nám ukázala první patro, kde byla díla od velmi šikovných umělců jako jsou kresby, malby i sochy. Mezi těmito umělci měla třída najít i díla od Mikuláše Medka, který pro ně přichystal barevné úkoly. Děti se zamýšlely nad různými pocity, které pak měly pojmenovat podle barvy, která jim podle nich nejlépe odpovídala. Z barev pak ve skupinách skládaly situace, které je činí smutnými, veselými, naštvanými nebo kterých se bály. Vše pak ostatní skupinky zkoumaly a snažily se uhodnout, co daná skupina vymyslela. Paní Lydie na nás byla moc hodná a myslím, že nejen já ale i děti, pak v budoucnu galerii ještě určitě navštívíme!

            Autor článku: Martina Vinšová

        • 1. B v Galerii
        • Příroda pod drobnohledem IV. B
          • Příroda pod drobnohledem IV. B
            1. 5. 2023

            Stejně jako většina tříd, které vyrazily v den odstávky elektřiny v budově školy někam do terénu, vydali se za přírodou také žáci ze IV. B.

            Za pomoci svých smyslů zraku, sluchu, čichu (a kde zrak už nestačil, pomohla i lupa) se pokusili v praxi ověřit a rozšířit své teoretické znalosti z přírodovědy o ekosystémech. Bohdanecký rybník a jeho okolí poskytly žákům mnoho příležitostí. Jarní proměny přírody, široká škála rostlinných i živočišných druhů, různé druhy a typy půd umožnily žákům ověřit si, jak jedna složka ekosystému ovlivňuje druhou a jak jedna bez druhé není schopna přežít. 

            Autor článku: Milena Janáková

    • Kontakty
      • Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové – Svobodné Dvory, Spojovací 66
      • 728 497 558
      • Spojovací 66/54 503 11 Hradec Králové Czech Republic
      • 50.223123, 15.779437
      • 70886075
      • dv5tdjd
      • 600088880
    • Přihlášení